Index Vakbarát Hírportál

15 ezer forintos otthonápolási támogatást vezetnének be a DK-s polgármesterek a kerületeikben

2023. november 4., szombat 12:39

Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül, amelyben emberközpontú államot ajánl – fogalmazott a Demokratikus Koalíció a szombati közleményében, amelyben kiemelték, hogy pénzügyi lehetőségeikhez mérten bevezetik az ápolási díjban részesülők kiegészítő önkormányzati támogatását.

„Embertelenül kizsákmányolja az otthon ápolást végzőket az Orbán-kormány: még a magyar minimálbér összegét sem kaphatják meg azok, akik havi 40-80 ezer forintért ápolják tartósan beteg, sokszor magatehetetlen hozzátartozóikat” – írja közleményében a Demokratikus Koalíció (DK), majd kitér arra, hogy a Dobrev Klára vezette árnyékkormány ezért megegyezett a DK polgármestereivel:

az általuk vezetett kerületekben kezdeményezik a szociális rendeletek módosítását.

„Így pénzügyi lehetőségeikhez mérten bevezetik az ápolási díjban részesülők kiegészítő önkormányzati támogatását” – írják. Ezután felsorolják a következőket:

A közleményben azt írják, Cserdiné Németh Angéla szerint az otthon ápolás segítése társadalmi érdek, így a XV. kerület is örömmel eleget tesz az árnyékkormány kérésének, hogy kiegészítő támogatást nyújtsanak az érintetteknek. Decemberben a képviselő-testület egy havi 20 ezer forintos pótlékról fog dönteni azok számára, akik igénylik ezt a kiegészítést. A XVIII. kerület jövő év elején dönt egy fizetéskiegészítésről az otthon ápolást végzők számára. 

Összegzésként hozzátették, a Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül, amelyben emberközpontú államot ajánl, és nem lesz valaki másodrendű állampolgár csak azért, mert segítségre, ápolásra szorul. „Megbecsüljük azokat, akik segítik az elesetteket, ezért már most megteszünk mindent, hogy támogassuk őket. Erről szól a szociáldemokrata fordulat, amit a Dobrev Klára vezette árnyékkormány ajánl” – zárják közleményüket.

Rovatok