Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan drága karácsony elé nézünk: akár 60-70 százalékos áremelkedés is várható

2023. november 5., vasárnap 17:15

A magyarok többsége már novemberben megkezdi a felkészülést az év végi ünnepekre. A karácsonyi időszak már önmagában is hatalmas kiadást jelent, és nem segít a helyzeten az az évről évre megfigyelhető drágulás, ami idén különösen brutálisnak ígérkezik.

Sokan nem értenek vele egyet, de a nagyobb kereskedelmi láncok üzleteinek polcain már jó néhány hete elérhetők a karácsonyi termékek.

Az MBH Bank korábbi kutatásából kiderült, hogy a magyarok 80 százaléka előre megtervezi, mennyi pénzt hagy ott a boltokban karácsonykor, több mint felük azonban túlköltekezik az ünnepi időszakban.

Arról, hogy az Európa-rekorder áremelkedés mekkora nyomot hagyott a dekorációk árán, az Economx készített egy elemzést. A listán szereplő termékeknél középkategóriás verziókkal számoltak, a jelenlegi árakat a tavaly decemberi összegekkel vetették össze.

A lap által megkérdezett fenyőfatermelők a drágulást a szűkülő piaccal magyarázták. Mint mondták: sok termelő felhagy a tevékenységgel, mivel egyre nehezebben találnak alkalmazottakat, és egyre kevésbé éri meg az üzlet, hiszen a költségeik is egyre csak nőnek. 

A dekorációk áremelkedése sem véletlen, ott inkább az árszínvonal és a szállítási költségek emelkedése, valamint a piaci verseny áll a háttérben.

Rovatok