Index Vakbarát Hírportál

Elengedhetetlen a karácsonyhoz, és az ára sem változik

2023. november 6., hétfő 07:55

A tavalyi jelentős drágulás után idén vélhetően nem emelkedik az ára a karácsonyi halnak. A gazdaságoknak elsősorban azért nem kell árat emelniük, mert az aszály nem pusztított úgy, mint tavaly. Emellett a szállítás sem került többe.

Pontyok százait terelték össze a vízben a Hortobágyon. Az őszi lehalászás november végéig tart a halgazdaságokban, ugyanis a téli szezonban a legnagyobb a kereslet a halakra. A termelők azt remélik, idén még jobban viszik majd, mert az árán nem emelnek.

Drasztikusan csökkentek a takarmányárak, normalizálódtak az energiaköltségek. Egyetlenegy költségelemünk növekedett tavalyhoz képest, ami ugye társasági szinten a legmagasabb. Ez a bérköltség 

– mondta az RTL Híradónak Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Az élő ponty kilója így idén is 2000 forint körül alakul, a harcsát kilónként 4000 forintért adhatják. Filézve mindegyik drágább, de sokan szeretik megspórolni az ezzel járó többletmunkát. 

A halászati szakmaközi szervezetnél azt mondják, a következő hetekben levelet fognak írni a kereskedőknek, hogy a termelői árhoz hasonlóan a piacokon se legyen áremelés. Szerintük csak a kereskedőkön múlik, drágábban adják-e majd a halat.

Idén ugyan vélhetően nem drágul a karácsonyi hal ára, de tavaly jelentősenközel 40 százalékkal emelkedett a hal piaci ára. Tavaly nemcsak a hal drágult, de a hozzávalók ára is csaknem a duplájára nőtt. A halárak növekedéséhez hozzájárult a 121 éve nem látott aszály, ami miatt több tó teljesen kiszáradt.

Rovatok