Index Vakbarát Hírportál

Az ősi rómaiak székrekedést és lázat kezeltek vele, most már a magyarok is imádják

2023. november 7., kedd 19:31

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös piaci körképéből kiderült, hogy a céklát egyre nagyobb területen termesztik a gazdálkodók, mivel a fogyasztók körében is egyre népszerűbb.

Egyre többen ismerik fel a sokoldalúan elkészíthető cékla előnyeit. Ez nem véletlen, hiszen a cékla a NAK szerint igazi szuperélelmiszer. Egyrészt finom és sokoldalú, így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, másrészt egész évben elérhető, fogyasztható.

A cékla emellett rendkívül sokféleképpen elkészíthető, számos módon felhasználható a konyhában, így például salátákban, levesekben, savanyítva, köretként is remek választás, valamint készülhet belőle főzelék, ropogtatnivaló, és még a süteményekben is megállja a helyét.

Mint írták,

2021 és 2022 között 49 százalékkal nőtt a cékla termőterülete, így ma már 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel a gazdálkodók.

A terület bővülése mellett a termelés hatékonysága is folyamatosan javul.

A cékla remek kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, és rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is tartalmaz.

Az ősi rómaiak a céklalevet láz és székrekedés kezelésére fogyasztották, valamint afrodiziákumnak is tartották. Segíti a sebgyógyulást és az izomszövet épülését, nitráttartalma elősegítheti a véráramlást. A cékla magas nitráttartalmának jótékony hatása edzés közben is érezhető, javítja a test oxigénfelhasználását, a rengeteg kálium pedig jót tesz az izomzatnak. 

A cékla erős májtisztító hatással bír, valamint erősíti a bélrendszert is. A zöldségben található betain segíti a zsírok lebontását, zsírégető hatása van, ráadásul rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását is.

Rovatok