Index Vakbarát Hírportál

Komoly átalakulásra készül a 4iG

2023. november 13., hétfő 14:04

Tőkepiaci holdingvállalattá alakul a 4iG informatikai-távközlési óriásvállalat, az előzetes becslések szerint az átalakítás 400 milliárd forintot meghaladó cégérték-növekedést eredményezhet – közölte a cég hétfőn az MTI-vel.

A 4iG közölte, hamarosan teljes átalakuláson mennek keresztül. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy „a párhuzamosságok megszüntetése, a bevétel- és költségoldali szinergiák tökéletes kihasználása, illetve az érték- és a versenyképesség növelése érdekében alakítják át a vállalatcsoportot”.

Mint írták, az új Transzformációs program alapja a strukturális szeparáció, amellyel a 4iG távközlési vállalatait üzleti-kereskedelmi, valamint infrastruktúra vállalatokká alakítja, majd a szétválasztott funkcióknak megfelelően integrálja azok működését.

A program részeként a jelenleg 4iG Nyrt.-ben működő informatikai és rendszerintegrációs tevékenységet önálló informatikai vállalatba szervezik.

A közleményben hozzáteszik, hogy – az informatikához hasonlóan – a csoport űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó, önálló egységbe vonja össze. Ezek központi irányítását és stratégiai vezetését a holdingvállalat adja.

Ha leegyszerűsítve szeretném bemutatni a folyamatot, a transzformáció, illetve a strukturális szeparáció során szétválasztjuk az összes hazai távközlési vállalatunkat kereskedelmi és infrastruktúra részre, majd a kereskedelmi egységeinket egybe olvasztjuk, és ugyanezt tesszük az infrastruktúra cégeinkkel is

– mondta el a Portfoliónak Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke.

Cél a hatékonyság és a versenyképesség növelése

A cég közleménye szerint a Transzformációs Program egyik legfontosabb célja a részvényesi értékteremtés a csoport magyarországi és külföldi hálózati- és mobilinfrastruktúrájában lévő értéktöbblet monetizálásával.

A program a jelenlegi becslések szerint hozzávetőlegesen 400 milliárd forint cégérték-növekedést eredményezhet a vállalatcsoporton belül – írják a közleményben.

150 milliárdos beruházásra készülnek 

Jászai Gellért a Portfoliónak arról is beszélt, a 4iG az elkövetkező öt évben 150 milliárd forintos beruházás megvalósítását vállalta a kormánnyal kötött megállapodásban.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi teljes szolgáltatási területén és további 1,1 millió háztartásban tesszük elérhetővé a gigabit képes hálózatot vezetékes vagy nagykapacitású 5G vezeték nélküli technológiák használatával. Emellett a lakosság közel százszázaléka számára elérhetővé tesszük a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát. Budapesten és agglomerációjában, a megyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén pedig nagy kapacitású 5G-hálózatot építünk ki, legalább 1000 bázisállomáson telepítjük a jelenleg elérhető legmodernebb 5G-technológiát. A hazai 5G-hálózatok fejlesztésében paradigmaváltást szeretnénk, ezért azt vállaltuk a megállapodásban, hogy 3,6 GHz-es bázisállomásokat építünk, ami valódi 5G hálózatot jelent majd az előfizetőinknek

– mondta a vállalat elnöke.

A tervek szerint a program 2023. november 15-én indul, és 2025-ben ér véget.

Rovatok