Index Vakbarát Hírportál

Szerdán meredek zuhanásba kezdenek az üzemanyagárak Magyarországon

2023. november 13., hétfő 10:33

Szerdán jelentős üzemanyagár-csökkenést tapasztalhatnak az autósok a hazai kutakon, a benzin esetében 10 forinttal változik a nagykereskedelmi ár, a gázolaj átlagára pedig 20 forinttal mérséklődik a hét közepén – tájékoztatott hétfő délelőtt a holtankoljak.hu.

Folytatódik tehát a múlt heti tendencia: november nyolcadika után tizedikén, vagyis az előző pénteken is csökkentek az átlagárak a hazai töltőállomásokon.

A mostani, e hét szerdától érkező változás annak köszönhető, hogy a forint árfolyama stabilan tartja magát a 352-353-as  szinten a dollárral szemben, miközben az itthon iránymutatónak számító Brent típusú olaj ára folyamatosan csökken: múlt hétfő óta öt százalékot esett a hordónkénti ár.

holtankoljak.hu szerint november 15-től a következő átlagárakkal találkozhatunk a magyar kutakon:

Hónapok óta nem volt ilyen olcsó, de megdrágulhat

Legutóbb nyáron lehetett ehhez hasonló árakkal találkozni a magyar benzinkutakon, azonban januártól elképzelhető, hogy már 700 forint feletti üzemanyagárakra lehet számítani. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint január 1-jétől biztosan emelkednek az üzemanyagárak a várható jövedékiadó-emelés miatt: pontosan 41 forinttal.

Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, ennek eljött az ideje

– mondta Hernádi Zsolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában a napokban. Az elnök-vezérigazgató szerint ha nagyon alacsonyak lennének a hazai üzemanyagárak, akkor ismét beindulna az üzemanyag-turizmus.

Hernádi Zsolt szerint az Izrael és a Hamász közötti háború hatására 90 dollár fölé is emelkedett a Brent típusú olaj ára, ugyanakkor szerencsére nem történt ellátási sokk. A piac az eszkalációtól tart, mindenki Szaúd-Arábiára és Iránra figyel, mert ha az olajkitermelésben csak 1 százalékos kiesés lesz, az 10 százalékos emelést jelent – összegezte.

Rovatok