Index Vakbarát Hírportál

A magyar kiskereskedelem drámája már az élelmiszeriparban is érződik

2023. november 13., hétfő 09:24

Az iparitermelés-volumen 1,2 százalékkal haladta meg szeptemberben az előző havit, ugyanakkor éves összevetésben még így is 7,3 százalékos a visszaesés főként a bázishatás miatt. A járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ezzel szemben a belföldi felhasználásra termelő ágazatok, például az élelmiszeripar, az alacsony belső kereslet miatt kevesebbet állítanak elő, mint egy évvel korábban. Második becslésében a KSH pontosabb képet festett az ipar teljesítményéről.

Idén augusztusban az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, szeptemberben pedig ennél is nagyobb csökkenést látunk éves alapon.

SZEPTEMBERBEN 7,3 SZÁZALÉKKAL MARADT EL AZ IPARI TERMELÉS AZ EGY ÉVVEL KORÁBBITÓL

 – derült ki a KSH legfrissebb, ipari adatokat bemutató gyorstájékoztatójából. A statisztikai hivatal részletezte, hogy munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a megelőző hónaphoz mérten viszont 1,2 százalékkal nőtt.

Bajban az élelmiszeripar?

Továbbra is igaz ugyanakkor, hogy az egyes ágazatok kibocsátása jelentős eltéréseket mutat: az exportra termelő ágazatok több esetben növekedni tudtak, például a járműgyártás és a villamos berendezés gyártása, amiben elsősorban a beruházások termőre fordulása játszik szerepet – mutatott rá korábban az Indexnek Regős Gábor.

EZZEL SZEMBEN A BELFÖLDI FELHASZNÁLÁSRA TERMELŐ ÁGAZATOK (PÉLDÁUL ÉLELMISZERIPAR) AZ ALACSONY BELSŐ KERESLET MIATT KEVESEBBET ÁLLÍTANAK ELŐ, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN

– világított rá a Makronóm Intézet vezető elemzője, megjegyezve, hogy természetesen a magas árak miatt ezeket a cégeket sem kell félteni. A negyedéves termelési adatokat nézve már biztatóbb a kép: a harmadik negyedévben az ipar termelése 1,7 százalékkal haladta meg az egy negyedévvel korábbit, azonban az egy évvel korábbitól 4,9 százalékkal elmaradt. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ipar a harmadik negyedévben hozzájárulhatott a gazdasági növekedés beindulásához, éves alapon ellenben visszahúzta a teljesítményt.

A KSH szétszálazta az ipari számokat

Második becslésében a statisztikai hivatal mélyebb betekintést engedett az ipari szeptemberi számaiba. Ebből kiderült, hogy az ipari export volumene 7,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 3,4, a 15 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 5,1 százalékkal bővült.

 Az ipar belföldi értékesítése 16,4, a feldolgozóiparé 6,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,1, a csekély súlyú bányászaté 31, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 24 százalékkal csökkent.

A KSH kiemelte, hogy 2022 áprilisa óta először mért növekedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: szeptemberben a kibocsátás 9,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbi, alacsony bázistól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővültek.

(Borítókép: Jeff J Mitchell / Getty Images)

Rovatok