Index Vakbarát Hírportál

Van olyan település Magyarországon, ahol csaknem 700 ezer forint a nettó átlagkereset

2023. november 14., kedd 06:41 | aznap frissítve

Eltéréseket mutatnak a KSH és a NAV statisztikái az átlagos havi kereseteket illetően. A NAV szerint elkeserítőbb a helyzet az országban, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a 19 vármegyéből 14-ben az országos átlag alatt keresnek az emberek. A legjobban Gosztolán élnek, ott havi 689 ezer forintot tehet zsebre egy ember.

A KSH számításai szerint nettó 332,5 ezer forint a teljes állásban foglalkoztatottak átlagos havi keresete, a NAV azonban ennél is rosszabb bérekkel számol: 2022-ben bruttó 418 ezer forint volt az átlagos havi kereset (munkaviszonyból származó jövedelem), ami nettó havi 285 ezer forintot jelentett (kedvezményekkel együtt) – írja az Economx.

Településtípusok szerint a legmagasabb átlagos havi nettó kereset Budapesten volt (370 ezer forint), ezt követik a megyei jogú városok (304 ezer forint), majd a városok (273 ezer forint), a legalacsonyabb érték pedig a községekben volt (243 ezer forint). 

Ez azt jelenti, hogy a budapesti munkavállalók átlagosan 22 százalékkal keresnek többet, mint egy megyei jogú városi munkavállaló, 36 százalékkal többet, mint egy városi munkavállaló és 52 százalékkal többet, mint egy községi munkavállaló.

Gosztolán volt a legmagasabb az érték, ahol 689 ezer forintot vitt haza átlagosan egy munkavállaló.

Ehhez egyedül Tornakápolna állt közel 667 ezer forintos értékkel. Az átlag csak ezen a két településen haladta meg a 600 ezer forintot, de fontos kiemelni, hogy mindkét településen kevesen élnek. A lap érdekességképp megjegyzi, hogy a fővárosban a legjobb havi nettó kereset a II. kerületben volt 568 ezer forinttal. A városok közül Diósdon (436 ezer forint), a megyei jogú városok közül pedig Székesfehérváron (346 ezer forint) volt a legnagyobb havi nettó átlagkereset.

A legalacsonyabb kereseteket Szabolcs-Szatmár-Bereg (222 ezer forint), Békés (234 ezer forint), Nógrád (239 ezer forint) illetve Somogy vármegyében (239 ezer forint) érték el. Az adatok furcsaságát jelzi az a tény is, hogy a 19 vármegyéből 14-ben az országos átlag alatt keresnek az emberek.

Rovatok