Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárdos fejlesztési programot indít a kormány

2023. november 15., szerda 18:09

Közel 3 milliárd forintos járműiparibeszállító-fejlesztési program indul, a kormány célja a magyar vállalkozások megerősítése.

A magyar gazdaság megerősítése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 10 pontos javaslatot dolgozott ki. Ennek értelmében az export 2030-ra elérheti a GDP 100 százalékát, a feldolgozóipar teljesítménye pedig a GDP 30 százalékára emelkedhet – írja közleményében a szaktárca. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a célok eléréséhez kulcskérdés a magyar vállalkozások megerősítése és versenyképességük jelentős fokozása. A hazai vállalkozásokat fejleszteni szükséges, hogy minél feljebb kerülhessenek a beszállítói láncokban – tették hozzá. 

A kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, illetve az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. részvételével JárműipariBeszállító-fejlesztési programot hirdet, 2,9 milliárd forintos kerettel.

2023-ban egy pilot program fog elindulni, a támogatási program forrásai pedig 2024-ben nyílnak meg teljeskörűen, figyelembe véve a tapasztalatokat.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár kiemelte:

A program általános célja, hogy a járműiparban és az akkumulátoriparban egyaránt növekedjen a magyar beszállítók által képviselt arány. A program keretében a Magyarországon működő nagyvállalatok mint megrendelők egy közös fejlesztési tervet alakítanak ki már meglévő vagy potenciális beszállítójukkal, amely alapján a beszállító magasabb hozzáadott értékű termékkel vagy új termékkel tud részt venni a gyártásban.

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár megjegyezte, hogy a programban azok a 250 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató hazai vállalatok vehetnek részt, amelyek méretükből adódóan jellemzően közelebb állnak a beszállítóvá váláshoz.

A program részletei az IFKA weboldalán hamarosan elérhetők lesznek.

Rovatok