Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb adót kell fizetniük a kaszinóknak jövőre

2023. november 16., csütörtök 11:45

Jövőre kevesebb építményadót fizetnek a kaszinók az V. kerületben, mint a többi szórakozóhely. A köztisztaságra és a közbiztonságra hivatkozva a fideszes többségű önkormányzat egy új, maximumdíjas építményadó-kategóriát hozott létre.

„A kaszinók nem okoznak olyan többletterhelést a környezetnek, mint az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek, így önkéntes polgárőrként és közbiztonsági tanácsnokként azt javaslom, hogy hozzunk létre egy külön kategóriát az éjszakai vendéglátóipari egységekre” – jelentette ki Mátyus Bálint fideszes önkormányzati képviselő az V. kerület legutóbbi testületi ülésén a Népszava szerint.

A javaslatban a köztisztaságra és a közbiztonságra hivatkozva „finomhangolták” a jövő évi építményadóról szóló önkormányzati rendelettervezetet. Ez azt jelenti, hogy csak az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek fizetik a maximálisan kiszabható négyzetméterenkénti 2508 forintot. Azonban a kaszinókat a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényre hivatkozva önálló kategóriába sorolták. 

Így a kaszinóknak négyzetméterenként csupán 2244 forintot kell fizetniük évente.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere nem értett egyet azzal, hogy mindenkit a legnagyobb adósávba soroljanak, mondván, a szórakozóhelyekre, éttermekre panaszkodnak a legtöbbet az emberek,

kifejezetten kaszinóra még nem kaptak bejelentést.

Azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy tartsák meg a városban azokat a funkciókat, amikből bevétele származik az önkormányzatnak, és ne riasszanak el senkit.

Az ügyben a Széchenyi téren található Sofitel és a Vigadó utcai Tropicana kaszinó érintett, miközben a cégek rekordbevételt értek el, ami több tíz milliárd forintot jelent.

Összesen a lap szerint 20,4 milliárd forint osztalékot tehettek zsebre a 2022-es bevételek után.

A kisebbségi részvényeket a Las Vegas Casino-csoport Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó vette meg a közben honvédelmi miniszterré kinevezett Szalay-Bobrovniczky Kristóftól, aki összeférhetetlenség miatt volt kénytelen megválni az érdekeltségétől.

Frissítés 14:30

Cikkünk megjelenése után a Belváros Önkormányzata Sajtóosztály az alábbiakat fűzte cikkünkhöz: 

Mindenekelőtt leszögeznénk, hogy Belváros Önkormányzata teljes mértékben elhatárolódik a baloldali képviselőcsoport vezetőjének, Kovács Alex Gábornak a nyilatkozatától, aki a polgármester-jelöltségért folytatott kampányában saját felmutatható eredménye híján szándékosan félretájékoztatja a közvéleményt saját politikai haszonszerzése céljából.

Az építményadóban érintett ingatlanok a fizetendő adó mértéke szerinti besorolásában 2011 óta nem történt változás, tehát azóta folyamatosan ugyanabba a kategóriába tartoznak a játékkaszinók, semmilyen kedvezményt nem kaptak és jelenleg sem kapnak.

Az építményadó mértékét a képviselő-testület évente felülvizsgálja, azonban a ciklus 4 évében a baloldali frakciócsoport mind ez idáig soha nem nyújtott be (és szabályosan a mostani ülésen sem) módosító javaslatot a kaszinók magasabb díjkategóriába sorolására.

A 11.19. időpontú képviselő-testületi ülésen dr. Mátyus Bálint közbiztonsági tanácsnok szakmai szempontok alapján indítványozta az éjfél után nyitvatartó vendéglátóhelyek számára egy minden eddiginél magasabb összegű építményadót fizető kategória létrehozását. Ezt azzal indokolta, hogy közbiztonsági tanácsnokként és önkéntes polgárőrként is tapasztalja, hogy az éjfél után nyitvatartó vendéglátóhelyek közbiztonsági, köztisztasági szempontból is több feladatot adnak a Rendőrségnek, a Polgárőröknek, a Városüzemeltető Kft.-nek, mint az egyéb építmények. (A kaszinók esetében ilyen mértékű környezetterhelés nem tapasztalható.) Ezeknek a feladatoknak az ellátása kiadást jelent az Önkormányzatnak, hiszen az V. kerület a Rendőrség és a Polgárőrség munkáját anyagilag is támogatja, a Városüzemeltető Kft. a fenntartásunkban működik. Mindezen kiadások kompenzálására szükséges a magasabb építményadó kiszabása. Ezt a módosító javaslatot a képviselő-testület többsége támogatta.

A baloldali frakciócsoport ahogy az elmúlt 4 évben, ezúttal sem készült a kaszinók magasabb díjkategóriába sorolását indítványozó szabályos előterjesztéssel. A vitában szakmai indoklás helyett mindössze azzal érveltek, hogy azt vélelmezik, a kaszinóknak nagy a bevétele, ezért fizessenek többet. Az indoklás szakmaitalanságát és logikátlanságát mutatja, hogy a kaszinókkal azonos vagy még alacsonyabb díjbesorolásba tartoznak a pénzváltók, a szállásépületek (pl.: hotelek), a kereskedelmi üzletek (pl.: élelmiszerboltláncok üzletei), az üzletházak, az irodák, amelyekről szintén azt feltételezhetjük, hogy bevételük jelentős. Ez felveti a kérdést, hogy a baloldali képviselőcsoport a saját érvelésével szembemenve azért nem kezdeményezte az irodák magasabb díjtételbe sorolást, mert a ma megjelent hírek szerint a frakcióvezető Kovács Alex Gábor is iroda funkcióra adja ki az V. kerületi ingatlanját a vagyonnyilatkozata szerint havi 300.000 Ft bevételért? Vagy netán pénzváltókban, hotelekben van érdekeltségük?

A képviselő-testület többsége azt az elvet támogatta, hogy az V. kerületi lakosság érdekeit szem előtt tartva az építményadó díjkategóriáinak meghatározásakor az adott ingatlan környezetterhelését tartsák szem előtt, valamint a lakosság számára fontos szolgáltatások (pl.: abc) mérsékelt díjkategóriában maradjanak, ahelyett hogy a baloldali frakciócsoport által javasolt módon a vélelmezett bevétel mértéke szerint kategorizáljanak.

Rovatok