Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak a minimálbérről és a bérminimumról: rendkívüli időpontban érkezhet az emelés

2023. november 16., csütörtök 12:42

Idén decembertől 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között. A felek az alábbiakban megegyezésre jutottak:

A tárca közleménye szerint az ülésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ismételten részt vett, és üdvözölte a döntést, valamint jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat. 

A miniszter a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek is megköszönte, az egyeztetések szinte végig az együttműködés jegyében teltek. Ugyanakkor sajnálattal vette tudomásul, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség – nyilvánvalóan politikai okokból – a munkavállalók érdekeit figyelmen kívül hagyva hátráltatni próbálta a megegyezést, és végül a megállapodást sem írta alá.

Nagy Márton biztosította a résztvevőket afelől, hogy a kormány továbbra is mindent meg fog tenni a háború és szankciók okozta negatív hatások ellensúlyozása, a családok megvédése, a magyar gazdaság megerősítése és a hazai vállalkozások versenyképességének növelése érdekében. 

A tárcavezető kiemelte, hogy az idei év az inflációcsökkentés, a jövő év pedig a gazdaság helyreállításának éve.

Az alapok stabilak, folyamatosan érkeznek a családokat és a gazdaságot érintő pozitív hírek és fejlemények. A kormány többek közt olyan intézkedésekkel, mint az online árfigyelő és a kötelező akciózás már októberre egy számjegyűre szorította vissza az inflációt. A harmadik negyedévben pedig megindult a gazdasági növekedés helyreállítása, hiszen az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal bővült a gazdaság.

Nagy Márton hozzátette: a növekedéshez a kereslet élénkülése is hozzájárulhat a jövőben, jó eséllyel már szeptembertől újra növekedésnek indulhattak a reálbérek, amelyet tovább fokozhat a minimálbér és a garantált bérminimum decemberi, igen jelentős emelése is. A kormány célja, hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal nőhessenek. A korábbi évekhez hasonlóan tehát egyre többet érhet a családok fizetése – összegezte a tárca.

Nagyon gyorsan megtörtént a megállapodás

A kormány elkötelezett a reálbérek növekedése mellett – mondta az Indexnek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, aki azt is leszögezte, kifejezetten örül annak, hogy a bérmegállapodás ilyen gyorsan megtörtént, így a legkisebb keresetűek már az idén magasabb bérekben részesülhetnek.

Az államtitkár aláhúzta, a tárgyalófelek megegyeztek abban, hogy a következő években is törekednek majd arra, hogy a reálbérek folyamatos növekedését szemelőtt tartva emeljék a minimálbéreket.

Rovatok