Index Vakbarát Hírportál

Kétszázmillió forintos beruházás valósult meg Orosházán

2023. november 17., péntek 14:19

Kétszázmillió forintból épített új, 568 négyzetméteres gyártócsarnokot és vásárolt új gépeket a főként kazángyártással foglalkozó orosházi Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. – közölte pénteken a cég.

Az uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán 125 millió 300 ezer forint támogatást nyertek el 70 százalékos támogatási intenzitással, a fennmaradó összeget saját erőből finanszírozzák.

Az összegből megépült egy 568 négyzetméteres orosházi gyártócsarnok a jelenlegi mellé, amellyel ezer négyzetméteresre bővült az üzem.

Emellett vásároltak két gépet: egy japán hegesztőrobot a nagy darabszámú, kisebb méretű alkatrészek gyártásában nyújt segítséget; egy lézervágó-lemezmegmunkáló gép segítségével pedig saját maguk is el tudnak készíteni olyan alkatrészeket, amelyeket eddig készen szereztek be.

A támogatásból telepítettek egy 30 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert is. A cég fő profilja a kazángyártás, a nagyobb, 50 kilowatt teljesítményű gépekből éves szinten mintegy ezer darabot; a kisebb teljesítményűből szintén körülbelül ennyit állítanak elő.

Emellett saját termékük egy vegyes tüzelésű kazán, ezt főként a hazai piacra szánják. A kazánok jelentős részét két osztrák partnernek értékesítik, akik összeszerelés után világszerte árulják azokat, jelentős részük Németországba kerül.

Ifjabb Szabó Géza ügyvezető az MTI-nek elmondta, lenne kapacitásuk duplaennyi kazánt is gyártani, ám azt tapasztalják, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet visszaesett; Németországban pedig egy szakpolitikai vita – amely arról szól, hogy gázt vagy megújuló, fatüzelésű energiát használjanak főként – miatt „érezhető egy kis leállás”.

A cég saját dolgozóinak létszáma 34, jelentős részük szakképzett hegesztő. Az Euro-Unilor Kft. jogelődjét 1957-ben alapították, 1992-ben német–magyar vegyes tulajdonú vállalattá, 1999-ben 100 százalékban magyar tulajdonú céggé alakult.

2022-ben a cég kivásárolta a kockázati tőkebefektetőt, mely a 2008-as válságot következően a fennmaradást biztosította, így jelenleg családi vállalkozásként működik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a kft. árbevétele tavaly meghaladta az egymilliárd forintot, ami több mint 200 millió forintos emelkedés a 2021-es évhez képest. Adózott eredménye 2021-ben 128 millió, egy évvel később 78,9 millió forint volt.

Rovatok