Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: A magyar gazdaság kezd kilábalni a nehézségekből

2023. november 17., péntek 07:12

Az infláció egy számjegyű tartományba szorítva, exportban kiviteli rekord jöhet, az országban pedig 4,7 millióan dolgoznak, amely európai uniós szinten a legalacsonyabb munkanélküliséget jelenti – a gazdaság helyzetét vázolta Varga Mihály pénzügyminiszter egy gálaesten.

A magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek, a kormány letörte az inflációt az egy számjegyű tartományba, és a magyar állampapírok iránti befektetői bizalom is töretlen – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. 

A miniszter egy gálaestén beszélt arról, hogy a magyar gazdaság kezd kilábalni a koronavírus-járvány, a háború és a megemelkedett infláció okozta nehézségekből: a kedvezőtlen geopolitikai környezet ellenére a járvány előtti szintet már 5 százalékkal múlja felül, míg az uniós átlag 3,5 százalékon áll.

Véget ért a négy negyedéven át tartó technikai recesszió Magyarországon, a gazdaság harmadik negyedévben visszatért a növekedési pályára

– mondta, hozzátéve, hogy nem volt válság, mert az tömeges munkanélküliséggel járt volna.

Pozitívumként emelte ki azt is, hogy egy számjegyű tartományba szorították az inflációt, amely hatására ismét pozitív tartományba fordultak a reálbérek, és ez, mint mondta, a GDP felhasználói oldalán 50 százalékos súlyt képviselő fogyasztás növekedését hozza. 

Történelmi rekord az állampapírpiacon 

Arról is beszélt, hogy 4,7 millióan dolgoznak, így az Európai Unióban Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. 

Export tekintetében is jól állunk, 2023-ban újabb kiviteli rekord születhet

– jelezte. 

Kiemelte még, hogy 

az Államadósság Központ (ÁKK) szerdán 500 millió dolláros kötvényt bocsátott ki, a csütörtöki állampapírpiaci aukciók pedig történelmi rekorddal zárultak. 

A tárcavezető a gazdasági szereplők előtt álló kihívások között említette a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térnyerését a vállalati működésben, a digitalizációt, a zöldátállást, valamint az elektromobilitást, amely a következő időszakban az egyik legfontosabb, a magyar gazdasági szerkezetét módosító elem lesz – írja az MTI. 

Rovatok