Index Vakbarát Hírportál

Itt az újabb fordulat az albérletárakban

2023. november 20., hétfő 10:40

A szeptemberi megtorpanást követően októberben 0,4 százalékkal emelkedtek az országos átlagos lakbérek az előző hónaphoz képest, Budapesten pedig 0,9 százalékos drágulás következett be – tájékoztatott erről az ingatlan.com. A kínálat az egy évvel korábbihoz képest Budapesten 10 százalékkal bővült, ám a vármegyeszékhelyeken stagnálás látható a kiadó lakások számában.

Továbbra is hullámzó teljesítmény jellemzi az albérletpiacot. Októberben az országos átlagos lakbérek 0,4 százalékkal haladták meg az egy hónappal ezelőtti értéket, éves szinten pedig 13 százalékkal kerülnek többe a kiadó lakások – derült ki a KSH–ingatlan.com legfrissebb lakbérindexét ismertető elemzésből.

Az elmúlt hónapok adatai alapján elmondható, ingadoznak a bérleti díjak. Nyár óta mérsékelt csökkenésre, stagnálásra és szerény emelkedésre egyaránt volt példa. A bérleti díjak hullámvasutazása részben azzal magyarázható, hogy a mostani árszinteken már nagyon megnézik a bérlők, melyik lakást veszik ki. Havi 10 ezer forintos különbség ugyanis éves szinten már 120 ezer forintos megtakarítást jelent

– mondta az adatokkal kapcsolatban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki arra is kitért, hogy a mindennapi kiadások éves növekedése miatt az albérletkeresők még körültekintőbben választják ki következő otthonukat.

Ezért már nem lehet bármilyen lakást bármilyen áron kiadni Budapesten és a nagyvárosokban.

Erre utal az is, hogy a kiadó lakások kínálata folyamatosan növekszik, de a legjobb áron elérhető albérletek napok vagy órák alatt gazdára találnak.

A legfrissebb – november harmadik hetére vonatkozó – adatok alapján az országos kínálat felemás képet mutat, Budapesten éves összevetésben 10 százalékkal bővült, így több mint 8500 lakásból válogathattak a bérlőjelöltek, míg a vármegyeszékhelyeken ugyanannyi kiadó lakást hirdetnek, mint tavaly ilyenkor. Utóbbi több mint 2500 lakást jelent.

Emelkedtek a bérleti díjak

A szakportál tájékoztatása szerint Budapesten az átlagos bérleti díj 240 ezer forint, ami 40 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten. A különböző kerületekben 160 ezertől 315 ezer forintig terjednek a bérleti díjak, ez pedig 2500–50 ezer forintos növekedést jelent éves szinten.

Egyetlen városrészben csökkentek az árak, mégpedig a hetedik kerületben, ahol 10 ezer forinttal, 210 ezer forintra csökkent az átlagos bérleti díj.

A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben és Miskolcon tavaly novemberhez képest stagnáltak az árak, így 160 ezer és 100 ezer forintnál tartanak most. A többi nagyvárosban 5–60 ezer forintos drágulás következett be.

Novemberben a győri albérletek voltak a legdrágábbak, 190 ezer forintért szerepeltek a kínálatban, majd Debrecen és Székesfehérvár következett 180 ezres összeggel.

Rovatok