Index Vakbarát Hírportál

Francia üzemanyag jöhet a Paksi Atomerőműbe

2023. november 20., hétfő 18:12

A kormány friss határozati javaslata szerint „új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet” az atomerőműben.

Több ponton változtat az azonos című 2015-ös határozaton a néhány napja Lantos Csaba energiaügyi miniszter által előterjesztett javaslat a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelése nemzeti politikájának módosításáról, amelyet kedden tárgyal az országgyűlés – írja a hvg.hu

„A növekvő villamosenergia-fogyasztást nem lehetséges tisztán földgáz- és egyéb fosszilis bázison, illetve tisztán megújuló forrásokat felhasználó erőművekkel kielégíteni: stabil, hazai villamosenergia-termelésre van szükség olyan erőművekben, amelyek biztonságosan, megbízhatóan alaperőműként üzemelnek, belföldön, költséghatékonyan állítják elő az energiát. A Paksi Atomerőmű alaperőmű, szerepe megkerülhetetlen az energiaellátásban” – áll a javaslatban. Ezért született döntés az erőmű üzemidejének meghosszabbításáról. A javaslat kulcsmondata szerint:

Új körülmény, hogy az atomerőműben további, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet.

A Framatome francia nukleáris vállalat a lapnak korábban megerősítette, hogy egyéb területek mellett az üzemanyag-ellátás, az ahhoz kapcsolódó nukleáris anyagok és a hosszú távú üzemeltetés részét képezték a Framatome és a magyar Energiaügyi Minisztérium által szeptember 12-én aláírt egyetértési megállapodásnak.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Civil Fórum résztvevőivel folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy a kormány célja az energetikai önellátás, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen.

Rovatok