Index Vakbarát Hírportál

A kormány meghirdette, most a gazdák dörömbölnek az ajtón

2023. november 22., szerda 14:59

Népszerű és óriási érdeklődnek örvend az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ – mondta a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár. Lóga Máté a tárca közleménye szerint kiemelte, az elmúlt szűk másfél hónap alatt több mint 3000 agrárvállalkozás érdeklődött a programról. Az ügyfélérdeklődések nagysága meghaladta a 80 milliárd forintot.

„Az agrárium a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben különösen fontos ágazat mind nemzetgazdasági, mind pedig élelmiszerbiztonsági szempontból, de jelentős mértékben járul hozzá a magyar vidék népességmegtartó képességének megerősítéséhez és a hazai élelmiszer-önellátás megteremtéséhez is” – írta közleményében a minisztérium, melyben kitérnek arra is, hogy

a magas kamatkörnyezetben azonban az agrárvállalkozások is nehezebben jutottak olyan forrásokhoz, amelyek beruházásaik, fejlesztéseik megvalósítását segítették volna.

A gazdák és az agrárvállalkozások megvédése érdekében október 2-án indult el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Agrárminisztérium és a KAVOSZ Zrt. együttműködésével az Agrár Széchenyi Kártya MAX+, amelyhez a kormány többlet-kamattámogatást biztosít.

Lóga Máté: Háromezer agrárvállalkozás érdeklődött

Az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, egy, kettő vagy három évre igényelhető. A konstrukció keretében a hitelszerződések megkötésére jövő év június 29-ig van lehetőség. Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte,

a termék az agrárvállalkozások körében rendkívül nagy népszerűségnek örvend a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta gazdasági helyzetben, és az ennek következményeként kialakult magas kamatkörnyezetben. Az elmúlt szűk másfél hónap alatt több mint 3 ezer agrárvállalkozás érdeklődött a programról és annak igénybevételi feltételeiről. Az ügyfélérdeklődések nagysága meghaladta a 80 milliárd forintot.

Az államtitkár hozzátette, hogy jelenleg több mint 2 ezer ügyfélkérelem van feldolgozás alatt a bankoknál, nagyságrendileg 63 milliárd forint értékben. Emellett 300 olyan agrárvállalkozás is érdeklődött már a termékről, akik ez idáig még nem rendelkeznek semmilyen Agrár Széchenyi Kártya-termékkel, ami szintén a fokozott érdeklődésre mutat. A tárca arra is kitért, a kormány célja, hogy a kamattámogatott hitellel hozzájáruljon a munkahelyek megvédéséhez és az agrárvállalkozások versenyképességének növeléséhez.

Az idei év az inflációcsökkentés, a jövő év viszont a gazdasági helyreállítás éve – legalábbis a kormány szerint. A tárca úgy véli, ahhoz, hogy jövőre a kormány helyreállítsa a növekedést, jól teljesítő, beruházó és fejlődő agrárvállalkozásokra van szükség. A tárca kiemeli:

A növekedés helyreállítását azonban jelentősen akadályozza a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő.

„A magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek, mindez pedig súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is. Az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióra vonatkozó részletes információk, az üzletszabályzat és az igényléshez szükséges dokumentumok elérhetőek a KAVOSZ weboldalán” – zárták közleményüket.

Rovatok