Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint sorra dőlnek meg a fontos nemzetgazdasági rekordok

2023. november 23., csütörtök 09:47 | aznap frissítve

A Hankook Tire nagyjából 210 milliárd forintos beruházással 450 új munkahelyet hoz létre Rácalmáson, ahol a dél-koreai vállalat kifejezetten tehergépkocsikhoz és autóbuszokhoz fog abroncsokat gyártani – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

A világ hetedik legnagyobb gumiabroncsgyártójának számító cég, amely már most is körülbelül háromezer embernek ad munkát Magyarországon, újabb beruházást hoz hazánkba 210 milliárd forintnyi értékben, 450 új munkahelyet teremtve, s ezzel ismét közelebb kerülve a teljes foglalkoztatáshoz.

Az új rácalmási üzemben évente mintegy 800 ezer nagy teherbírású gumiabroncsot állítanak elő a tehergépkocsikhoz és autóbuszokhoz.

A kormány támogatást nyújt a projekthez, ennek mértékét majd csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően hozzák nyilvánosságra – mondta el a miniszter.

Szijjártó Péter – aki jelenleg Bakuban tartózkodik – úgy vélekedett, hogy az elmúlt időszak világgazdasági viharai közepette a magyar gazdaság növekedési pályán tudott maradni, sőt évről évre dőlnek meg fontos nemzetgazdasági rekordok. Szavai szerint ennek fő oka az, hogy a kormány külgazdasági stratégiája lehetővé teszi a beruházások vonzását minden földrajzi irányból, így keletről is.

Idén 13 milliárd eurót is elérik a beruházások 

A tárcavezető úgy véli, hogy a dél-koreai cégek alkotják a negyedik legnagyobb beruházói közösséget ma Magyarországon, és a frissen bejelentett beruházással tovább bővül az érintett vállalatok jelenléte.

A világban továbbra is rendkívül éles verseny zajlik a beruházásokért, azonban hazánk sikeres ezen a téren

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Mint mondta: azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a magyar legyen Európa legversenyképesebb beruházásösztönzési rendszere. Ezt a célunkat – tette hozzá a miniszter – sikerült is elérni.

2023 év végéig a tavalyi érték dupláját, vagyis 13 milliárd eurót fog elérni a beruházások értéke. Szijjártó Péter szerint ez újabb nemzetgazdasági rekordot fog jelenteni.

Rovatok