Rossz hír, hogy 2023 első felében tovább romlott a helyzet a vendéglátóiparban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderült, hogy a vendéglátás területén átlagosan napi 5,3 étterem, büfé, cukrászda vagy szórakozóhely húzta le a rolót az elmúlt fél évben. 2017 és 2018 fordulóján volt ilyen kevés cukrászda Magyarországon, mint most.
Négy évvel ezelőtt, vagyis 2019 első félévének végén még 45 337 kereskedelmi vendéglátóhely működött Magyarországon, idén június végén azonban már csak 38 780, vagyis eltűnt több mint 6500 vállalkozás ebből a szegmensből, a helyek 15 százaléka.
2022 vége óta csaknem 970 hely zárt be. Ez átlagosan, egy napra vetítve 5,3 üzlet bezárását jelenti.
A KSH adatai szerint – amit a Portfolio adott hírül – 2023 első felében a vendéglátásban 30 százalék felett volt az éves áremelkedés. A KSH szerint a kereskedelmi vendéglátásban az átlagos infláció felett nőttek az árak.
Ennek oka elsősorban, hogy a szolgáltatás nagyban függ az élelmiszerek árától, amely pedig sokáig rekorder volt itthon.
Az adatok szerint a cukrászdák sokáig tudták tartani magukat: a koronavírus-járványt követően több mint 4 ezer működött az országban, de a mostani reálbérsokkot már nem tudták elviselni, majd a számuk csökkenni kezdett. A statisztikák szerint 2023-ban már kevesebb mint 3900 működik.
utoljára 2017 és 2018 fordulóján volt ilyen kevés cukrászda Magyarországon.
A nyári szezonban egy gombóc fagylalt ára sok helyen már átlépte az 500 forintot, továbbá egy-egy szelet süteményért a legtöbb helyen 800-1000 forintot is elkérnek.
Korábban biztató jelnek bizonyult, hogy az elmúlt években a kereskedelmi vendéglátóhelyekkel szemben a munkahelyi étkeztetést végző egységek, illetve a közétkeztetésben részt vevő éttermek száma nőni tudott. Sajnos azonban 2023 első felében ezeknek a száma is csökkent, 7200-ról 7134-re.