Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság 1 milliárd euró uniós forrást engedélyezett Magyarországnak

2023. november 23., csütörtök 11:27

Mintegy 1 milliárd eurónyi uniós forrás folyósítását engedélyezte Magyarországnak csütörtökön az Európai Bizottság. A döntés értelmében az előleg első részletei a jövő év elején érkezhetnek meg, és azt a RePowerEU fejezet fejlesztéseire használhatják.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a kormány augusztusban beadott módosítását a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz esetében, így mintegy 1 milliárd eurónyi uniós támogatáshoz juthat hozzá Magyarország a RePowerEU fejezet fejlesztéseire – tudta meg a Portfolio.

A portál brüsszeli tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy az Európai Bizottság csütörtökön nem sokkal 11 óra előtt jóváhagyta a Magyarország által benyújtott módosítást a helyreállítási és ellenállóképességi eszköznél, amelyben 3,9 milliárd eurónyi hitelrészt és 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást igényelt a kormány.

A döntés értelmében a mintegy 1 milliárd eurós előleg első részletei a jövő év elején érkezhetnek meg, tehát még azelőtt, hogy Magyarország teljesítené a jogállamisági eljárásban meghatározott mérföldköveket. Ugyanis a helyreállítási és rezilienciaépítési tervhez – amely RePowerEU-fejezetet tartalmaz – előfinanszírozás iránti kérelmet lehet csatolni.

Ennek értelmében a bizottság legfeljebb a teljes összeg 10+10 százalékának megfelelő előleg kifizetését engedélyezheti, amelyet két részletben folyósíthat. A kifizetés viszont csak az uniós pénzügyminiszterek jóváhagyása után indulhat meg. A részleteket az Európai Bizottság később ismerteti.

Kerestük Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért felelős miniszter sajtófőnökét, aki elmondta, hogy a miniszter hivatalos értesítést egyelőre nem kapott a döntéssel kapcsolatban. Konkrétabb tájékoztatást későbbre ígértek.

Megerősítette a Bizottság

Az Európai Bizottság a honlapján hivatalos közleményben erősítette meg a jóváhagyás hírét, és egyúttal hangsúlyozták, hogy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését szolgáló 27 szupermérföldkő változatlanul szerepel a felülvizsgált magyar tervben.

Ez azt jelenti, hogy a helyreállítási és alkalmazkodóképességi eszköz (RRF) keretében benyújtott kifizetési kérelmet követően addig nem lehetséges kifizetés, amíg Magyarország nem hajtotta végre kielégítően ezeket a szupermérföldköveket.

Hozzátették, hogy Magyarország 4,6 milliárd eurós REPowerEU fejezete 13 új reformot és 16 beruházást tartalmaz, köztük két, a meglévő intézkedésekre támaszkodó nagyobb léptékű beruházást.

Ezen intézkedések végrehajtása hozzájárul a REPowerEU-terv azon célkitűzésének megvalósításához, hogy Európa jóval 2030 előtt függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az intézkedések célja a villamosenergia-ágazat megerősítése és korszerűsítése, a megújuló energiaforrások bevezetésének és felhasználásának felgyorsítása, az energiahatékonyság javítása, a fenntartható közlekedés előmozdítása, a munkaerő képzettségének javítása és átképzése a zöld átmenet érdekében, az ipar szén-dioxid-mentessé tétele, valamint a zöld technológiákba és a zöld átmenethez kapcsolódó értékláncokba való beruházás.

Első körben 13 milliárd euró a tét

Ahogy arról korábban beszámoltunk, még október elején szivárgott ki, hogy az Európai Bizottság november végéig a tagállamok felzárkóztatására szánt kohéziós alapból a Magyarországnak szánt 13 milliárd eurónyi támogatást szabadíthat fel az igazságügyi reformban elért eredmények miatt – a 2021–2027 közötti költségvetésből összesen 21,7 milliárd eurót kapna Magyarország.

Október 19-én Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért felelős miniszter Brüsszelben azt mondta, hogy nekik továbbra is az a szándékuk, és abban bíznak, hogy sikerül kidolgozni egy olyan megállapodást az Európai Bizottsággal, amely mindkét fél számára előnyös, és amely értelmében az eredetileg tervezett menetrend szerint megérkezhetnek a források.

November elején a Financial Times az ügyre jó rálátással bíró forrásokra hivatkozva  arról írt, hogy az Európai Bizottság mintegy 13 milliárd eurónyi uniós támogatást oldhat fel Magyarország számára november végéig.

Magyarország kiemelkedően jól teljesít

Navracsics Tibor nemrégiben a közösségi oldalán arról írt, hogy „Magyarország kiemelkedően jól teljesít az európai uniós források lehívásában és hasznosításában”.

A területfejlesztési ügyekért és uniós forrásokért felelős miniszter az Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság állománygyűléséről beszámolva akkor úgy fogalmazott, hogy „50 ezer sikeres projekt áll mögöttünk, és az elkövetkező években még több feladat vár ránk”.

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok