Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek a betéti kamatsapka új hatályáról

2023. november 30., csütörtök 21:14

A szerdai kormányülésen újraelemezték a pénzpiaci folyamatokat és döntöttek a betéti kamatsapka új hatályáról is – számolt be egy közleményben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kormány korábbi döntése értelmében 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakás-takarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

Az aránytalan gazdagodás további elkerülése miatt a magyar kormány ezt a határidőt először 2023. június 30-ig, ezt követően 2023. szeptember 30-ig, majd 2023. december 31-ig hosszabbította meg.

A szerdai kormányülésen részletesen áttekintették a pénzpiaci folyamatokat. Az ülésen ennek alapján két döntés született azért, hogy továbbra is gátat szabjanak a túlzó nyerészkedés megakadályozásának, valamint hozzájáruljanak az egészséges pénzügyi környezet fenntartásához és megerősítéséhez:

  1. A kormány meghosszabbítja a betéti kamatsapka hatályát 2024. április 1-jéig,
  2. a vállalkozásokra vonatkozóan is kiterjeszti a betéti kamatsapkát, összeghatár meghatározása nélkül.

A kormány vállalása szerint 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve lesz. A betéti kamatsapka és annak kiterjesztése a vállalati szektorra azt a célt szolgálja, hogy ösztönözze a beruházásokat, azaz a források ne a számlákon álljanak, hanem kerüljenek be a gazdaság vérkeringésébe.

Rovatok