Index Vakbarát Hírportál

Nagyot ment a strandszezonban a 4iG

2023. november 30., csütörtök 23:14

Erős harmadik negyedévet zárt a 4iG csoport, amely rekordösszegű árbevételről és EBITDA-ról számolt be. A tőkepiaci társaság növekedésének motorja a Vodafone Magyarország, valamint a múlt év első felében megszerzett vállalatok jelentős eredménynövekedése volt. Az adózott eredmény ugyanakkor negatív, összefüggésben a devizapiaci volatilitással, az extraprofitadóval, illetve az akvizíciókhoz köthető értékcsökkenési leírás- és kamatráfordításokkal.

Az elmúlt években a 4iG jelentős átalakuláson ment keresztül. A stratégiai portfólióbővítés révén a cégcsoport példátlan növekedési pályát futott be, így egy hazai IT-szereplőből a régió egyik vezető konvergens infokommunikációs csoportjává vált, stabil piaci pozíciókat szerzett és markáns jelenlétet alakított ki Kelet-Közép-Európában, valamint a Nyugat-Balkánon.

A Vodafone Magyarország mellett az elmúlt évben lezárt stratégiai akvizíciók is jelentős hatást gyakorolnak a vállalatcsoport 2023-as IFRS szerinti konszolidált beszámolóira. A 2022 első fél évéig megszerzett társaságok teljesítményének eredményhatásai (Antenna Hungária, albán leányvállalatok) ugyanis 2023-ban jelennek meg teljes egészében a 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált beszámolójában.

A 4iG csoport 2023. első háromnegyed évben 421,3 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, amely szignifikáns növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. A rendkívüli eredményességet mutatja a vállalatcsoport kilenc havi 147,5 milliárd forintot elérő EBITDA-ja,

illetve a kimagasló értékesítés nettó árbevételére vetített EBITDA-marzs 35 százalékos értéke is. A csoport első kilenc havi proforma, egyszeri tételektől megtisztított EBITDA-ja meghaladta volna a 155 milliárd forintot. A vételár-allokációs hatásoktól megtisztított korrigált adózott eredmény 10,7 milliárd forint volt, amely 17,1 milliárd forinttal magasabb, mint az IFRS alapján kimutatott negatív adózott eredmény (-6,4 milliárd forint).

Ellenszélben az adózott eredmény

A vételár allokáción kívül a csoport beszámolójában kimutatott tárgyidőszaki negatív adózott eredményt

A 4iG csoport jövőbeli növekedését a további üzleti és működési szinergiák kiaknázása, valamint versenyképesség növelése érdekében indított átfogó transzformációs program megvalósítása is biztosítja.

Ennek során élesen különválasztják az egyes üzletágakat, így a csoport távközlési vállalatait üzleti-kereskedelmi, valamint infrastruktúra vállalatokká alakítják, majd a szétválasztott funkcióknak megfelelően integrálják működésüket.

A strukturális szeparáció eredményeként a 4iG az elsők között lehet Európában, amely megvalósítja vezetékes távközlési infrastruktúrájának leválasztását, amely művelet a csoport magyarországi és nyugat-balkáni leányvállalatait is érinti. A 4iG igazgatósága a vállalatok strukturális szeparációjától 400 milliárd forintot meghaladó további cégérték-növekedést vár. A program kiemelt célja a távközlési infrastruktúra monetizálása.

A 4iG csoport a harmadik negyedévben is jelentős hangsúlyt fektetett a hazai- és nemzetközi piacokon kialakított partnerségei megerősítésére. A magyar állammal kötött stratégiai megállapodás, illetve az ennek köszönhetően megvalósuló 150 milliárd forintos vezetékes és mobilhálózat fejlesztési program, továbbá a Telecom Egypt-el megkezdett, nagykapacitású, tenger alatti optikai kábelrendszer kiépítésére vonatkozó együttműködés, hosszú távon biztosíthatják a vállalatcsoport stratégiai pozícióit, valamint bevételeinek növelését.

Rovatok