Index Vakbarát Hírportál

Sok hiányosságot talált az MNB az egyik biztosítónál, nagy összegű bírságot állapított meg

2023. december 1., péntek 13:23

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével kapcsolatos hiányosságok miatt – jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.

A feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot, és nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését – tették hozzá.

Az MNB rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot végzett a K&H Biztosító Zrt.-nél és a 2020. július 18-tól a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A pénzügyi felügyelet hiányosságokat tárt fel a kgfb-szerződések állománykezelésénél, többek között a szerződések megkötése, a díjfizetési felszólító levelek megküldése, továbbá a szerződések technikai újraindításakor kiküldött tájékoztató levelek tartalma kapcsán.

Az MNB több jogszabálysértést azonosított a biztosító egyes vizsgált élet- és nem életbiztosítási termékei körében a biztosítási szerződési feltételek kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemeire, továbbá az ügyfelek tájékoztatására vonatkozóan.

Az informatikai biztonsággal kapcsolatosan jogsértőnek minősült, hogy a katasztrófaelhárítás kérdésének kezelése és tesztelése nem teljes körű a K&H Biztosítónál, valamint az ehhez tartozó dokumentáció is hiányos.

A vizsgálat jogszabálysértéseket azonosított az ügyfelek tájékoztatásával összefüggésben, többek között a kiemelt információkat tartalmazó dokumentum (KID) és az életbiztosítási termékismertető tartalmával kapcsolatosan.

Hiányos volt továbbá a panasz elutasítása esetén nyújtott jogorvoslati tájékoztatás, valamint a biztosító a vizsgált időszakban nem minden panaszt válaszolt meg határidőn belül, illetve teljeskörűen – ismertette az MNB.

A feltárt problémák miatt a jegybank 9 millió forint felügyeleti és további 6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a K&H Biztosítóra.

A biztosítónak 2024. március 31-ig, illetve 2024. május 31-ig kell adatot szolgáltatnia az MNB-nek a jogsértések megszüntetésére tett intézkedéseiről.

A bírságösszegnél súlyosbító körülménynek minősült, hogy egyes jogszabálysértések hosszabb ideje álltak fenn. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a K&H Biztosító már a felügyeleti vizsgálat során számos intézkedést hozott a hiányosságok orvoslására, illetve adott számot annak tervéről.

Rovatok