Index Vakbarát Hírportál

Erősödött a kereslet a lakáspiacon

2023. december 2., szombat 06:21

Az ingatlan.com szerint erősödött a kereslet a lakáspiacon, köszönhetően annak, hogy az érdeklődők egy része még szeretné kihasználni a kifutó nagyvárosi csokot. Sokan pedig már a jövőre induló csok pluszra készülnek.

Az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés 16 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, októberhez viszonyítva pedig 8 százalékkal erősödött. „Ez változást jelent az év első háromnegyedében látott helyzethez viszonyítva, amikor gyakran 30-40 százalékos volt a keresletcsökkenés.“

Nem jelent meglepetést az érdeklődők számának emelkedése, amelyben több tényező játszik szerepet:

„A kereslet erősödéséhez az is hozzájárul, hogy a javuló ingatlanpiaci helyzet miatt egyre több olyan vevő lép piacra, aki az elmúlt 1-2 évben elhalasztotta a vásárlást. 2022 óta 50-100 ezer adásvételt halasztottak a vásárlók, ami növekedési potenciált jelent a jövő évi forgalom szempontjából” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Előnyös alkupozíciók

A piaci dinamikát meghatározza, hogy az ingatlan.com adatai alapján a vásárlók közel 200 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathatnak, ami 18 százalékkal több a tavaly november végi 170 ezres kínálathoz képest.

A piaci változásokra utal viszont az a jelenség, hogy a novemberben eladásra meghirdetett lakóingatlanok száma minimálisan csökkent.

A novemberi friss kínálat 6 százalékkal alacsonyabb szintet mutat októberhez és több mint 10 százalékot tavaly novemberhez képest.

A szakember erről azt mondta, hogy már a múlt év második felében megkezdődött a kínálat bővülése, így eleve magas bázisról indult a piac. Balogh László szerint a lakáseladásban vagy továbbköltözésben gondolkozók többsége már meghirdette eladó ingatlanát, csak a kereslet nem volt képes felszívni a megnövekedett kínálatot a piacról.

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a mostani piaci helyzet és a kilátások szerint a következő hónapokban egyértelműen a vásárlást tervezők lehetnek kedvező helyzetben.

A kínálat továbbra is nagyobb, mint tavaly ilyenkor, a vevőjelöltek alkupozíciója még mindig előnyös, az árak pedig továbbra sem emelkednek. Bár a csok plusz kedvező hitelt biztosít az igénylőknek, ám ez várhatóan a későbbiekben sem okoz látványos drágulást a piacon, de a lakáspiaci forgalmat élénkítheti.

Intenzívebben ösztönözhetik a vásárlásra a vevőket ugyanakkor azok a pozitív változások, amik a csok plusz korábbi tervezetéhez képest jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Ezek közé tartozik többek között a 80 milliós értékhatárig terjedő illetékmentesség abban az esetben is, ha a megvásárolt ingatlan vételára meghaladja ezt az összeget. További engedmény, hogy a 2024. március 31-ig megszületett gyermeket is vállalt gyermeknek kell tekinteni, ami a határidőkben bizonytalan családoknak jelenthet engedményt.

Rovatok