Index Vakbarát Hírportál

Ez a végső határideje a kkv-kat érintő kamatstopnak

2023. december 2., szombat 11:30

A Magyarország Kormánya weboldalán olvasható hivatalos közlemény szerint már lehet tudni a kamatstop kivezetésének idejét. Annak idején a tömeges csődbe menések ellen vezették be a kamatstopot Magyarországon, de semmi sem tarthat örökké.

A lakosság mellett a vállalkozások is megnövekedett kamatokkal kerültek szembe, ugyanis a koronavírus-járvány, az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók következtében rendkívüli mértékben emelkedett meg a jegybanki alapkamat és ezzel együtt a vállalati hitelkamatok mértéke is.

kormány annak érdekében, hogy a törlesztőrészletek brutális növekedése ne vigye csődbe vállalkozások százait és ezreit, így a magyar családok se veszítsék el munkahelyeiket, korábban arról döntött, hogy a kamatstop intézményét kiterjeszti a kkv-kra is.

Az intézkedés eddig mintegy 80-85 milliárd forintos megtakarítást jelentett a kkv-k számára, így az sikerrel védett meg az utóbbi időszakban is mintegy 30 ezer hazai vállalkozást. Az érintett ügyletek hitelállománya jelenleg is meghaladja a 600 milliárd forintot, az érintett hitelek átlagos hátralévő futamideje pedig eléri az 5,5 évet.

A kormány arról is döntött, hogy a kkv-kra vonatkozó kamatstopot 2024. április 1-jéig meghosszabbítja, ezt követően pedig kivezeti.

Rovatok