Index Vakbarát Hírportál

Bomba üzletet jelentett be a Richter Kínában

2023. december 4., hétfő 08:18

A Richter Gedeon Nyrt. kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a belga Mithra Pharmaceuticals SA-val az első estetrolalapú kombinált orális fogamzásgátló, valamint a kizárólag estetrol- (E4) alapú, menopauzás tünetek kezelését célzó termékjelölt forgalmazásáról Kínában – jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a magyar gyógyszercég.

A licencszerződések megkötésével a Richter mindkét termékre kizárólagos forgalmazási jogot nyer Kínában. A kínai forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges klinikai vizsgálatokat a Richter fogja elvégezni és finanszírozni.

A Richter közölte azt is, hogy a licencszerződések megkötésekor a Richter 4,5 millió eurót fizet a Mithrának, majd a hatósági eljárás egyes szakaszaihoz kapcsolódóan további, összesen 1,2 millió eurónyi mérföldkő-kifizetéseket vállalt, és megjegyezte, hogy 8,5 millió euró értékesítéshez kötött mérföldkő-kifizetések is felmerülnek.

A bevezetést követően a kumulált nettó értékesítésre vetített alacsony, két számjegyű royalty fizetendő – fűzte hozzá közleményében a Richter.

Friss adatok alapján a Richter azt is megjegyezte, hogy

Kínában a megcélozható fogamzásgátló-piac évi 104 millió eurót tesz ki és a következő 5 évben 15 százalékos összetett éves növekedési rátával emelkedhet,

míg a megcélozható menopauzás piac 87 millió euró nagyságrendű, és a következő öt évre 10 százalékos bővüléssel számolnak.

A Richter Gedeon Nyrt. első kilenc havi konszolidált árbevétele 4 százalékkal emelkedett, 601,9 milliárd forintra, az adózott eredmény 37,3 százalékkal kisebb lett, mint egy évvel korábban, 123,7 milliárd forintot tett ki.

A Richter részvényeivel a BÉT prémiumkategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9450 forint, a legalacsonyabb 7170 forint volt, a múlt héten pénteken a papírok árfolyama 20 forinttal, 0,23 százalékkal 8820 forintra erősödött.

Rovatok