Index Vakbarát Hírportál

Hiába Matolcsy Györgyék lépése, nem hátrálnak a bankok

2023. december 4., hétfő 08:40

Annak ellenére, hogy folyamatosan vágja az alapkamatot a jegybank, november után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon – írja elemzésében a bank360.

December elején megismétlődött a novemberi forgatókönyv a lakossági hitelpiacon, csak mutatóban volt olyan bank, amelyik csökkentett valamelyik kölcsönének kamatán – kezdi legfrissebb elemzését a Bank360.

Az önkéntes kamatplafon alatt lévő lakáshitelek árához nem nyúltak hozzá. Mint ismert, a jegybank május óta tartó kamatcsökkentése novemberben is folytatódott, eddig összesen 1,5 százalékkal csökkent az alapkamat. A szakportál hozzátette:

Az MNB lépései a bankok hitelkamatait befolyásoló referenciakamatokban meg is látszanak.

Az önkéntes kamatplafon októberi 9-i alkalmazása óta a 3 havi BUBOR 1,5 százalékponttal, a 12 havi BUBOR 1,39 százalékponttal csökkent, míg a lakáshitelek árazásánál figyelembe vett 5 éves BIRS 1,16, a 10 éves BIRS pedig 0,93 százalékponttal lett alacsonyabb. Ezekre a változásokra azonban a bankok a lakossági hiteleik áraiban szinte egyáltalán nem reagáltak – tették hozzá.

Mindenki a kamatplafonra vár?

A jelzálogkölcsönök esetében ennek az lehet az oka, hogy a bankok valójában előrehozott kamatcsökkentéseket hajtottak végre október 9-én, amikor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium lépésének következtében 8,5 százalékos THM-plafon alá vitték a lakáshiteleiket. Az elemzésben hozzátették, úgy látszik, a bankok jó időre lecsökkentették a kamatokat.

A tárca azonban októberben azt közölte, a lakáshitel-kamatplafon mértéke egy újabb jegybanki döntés esetén, decemberben tovább csökkenhet. Decemberben várhatóan újabb kormányzati kérés érkezik.

A kérdés csak az, hogy ezt már a novemberi alapkamat-csökkentés megalapozta, vagy még kell hozzá az ebben a hónapban várható újabb alapkamat-csökkentés.

A kamatplafon azonban a lakossági piacon csak a lakáscélú hitelek teljes hiteldíj mutatóját érinti, a többi kölcsön árát közvetlenül nem befolyásolja. Október eleje óta azonban a személyi kölcsönöknél sem hajtottak végre kamatcsökkentést a bankok, és ebben december eleje sem hozott változást. A kamatplafon által nem érintett jelzáloghitelek kamatain is csak egyetlen hitelintézet, a CIB Bank csökkentett az év utolsó hónapjának elején.

Rovatok