Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

2023. december 4., hétfő 18:03

Az Energiaügyi Minisztérium a legfrissebb Facebook-bejegyzésében arról számolt be, hogy megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása.

Az Energiaügyi Minisztérium hétfőn írta meg, hogy a 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Program napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat. A folyamat a kivitelezők előregisztrációjával december 4-től megindult, a lakossági pályázók 2024 januárjának közepétől jelentkezhetnek majd.

Regisztrációs kérelem elektronikus úton nyújtható be.

A közzétett pályázati felhívás szerint a Napenergia Plusz Program a családok költségeinek kétharmadát fedezi legfeljebb 5 millió forint értékben.

Támogatás a pályázó magánszemély állandó lakóhelyéül szolgáló családi házon vagy a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén végrehajtott beruházáshoz adható.

Elszámolható a pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége, az eszköz- és anyagköltség, a telepítés munkadíja. Egy ingatlanra egy támogatás adható, kizárólag új beruházásra, tehát meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem.

A beszerezhető berendezések kapacitását a szakmai észrevételeket meghallgatva az eredeti bejelentéshez képest rugalmasabban kezelik a kiírásban. A napelemes rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kilowatt teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kilowattóra kapacitású tárolóból állítható össze.

A programban több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia-fejlesztést.

A lakossági előregisztráció 2024. január 15-én kezdődik majd. A vissza nem térítendő forrás odaítéléséről egyszerűsített eljárásrendben születik döntés. Nincs régiónkénti elosztás, a pályázatokat beküldésük időrendjében bírálják majd el. A munkálatokkal a támogatói okirat hatálybalépését követő két éven belül kell elkészülni.

Az Energiaügyi Minisztérium célja, hogy a bővülés a bruttó elszámolás brüsszeli elváráson alapuló bevezetése után is folytatódjék. Az ösztönzők legfontosabbika a Napenergia Plusz Program, amelynek nyertesei a zöldenergia előállítása mellett képessé válnak a későbbi felhasználás eltárolására is.

A pályázati felület és dokumentáció a https://napenergiaplusz.nffku.hu/ linken érhető el.

Rovatok