Index Vakbarát Hírportál

Tuzson Bence: Az Európai Unió intézkedései nem jelentenek megoldást erre a problémára

2023. december 5., kedd 08:05

Magyarország az Európai Bizottságnak a magyar igazságügyi reformmal kapcsolatos minden, az ország érdekeivel azonos, a magyaroknak nehézséget nem okozó kérésének eleget tett, ezért várja, hogy a neki járó uniós pénzek megérkezzenek – jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben, írja az MTI.

Tuzson Bence a tagországok igazságügyi minisztereinek tanácskozása szünetében közölte a magyar újságírókkal, hogy mivel Magyarország, mivel minden uniós kérést teljesített, az igazságügyi reformmal kapcsolatos uniós megbeszéléseket lezártnak tekinti.

Minden olyan kérdést megválaszoltunk, minden olyan kérést teljesítettünk, amely ahhoz szükséges, hogy az uniós pénzek felszabaduljanak. Most azt várjuk, hogy az uniós bizottság hogyan fog dönteni e tekintetben, és várjuk, hogy az uniós pénzek megérkezzenek Magyarországra

– fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Közölte, Magyarország „természetesen” csak azokat a kéréseket teljesítette, amelyek nem állnak ellentétben érdekeivel.

Tuzson Bence kijelentette:

Magyarország számára az első és legfontosabb kérdés a szuverenitás megőrzése, valamint igazságügyi szempontból az, hogy a versenyképességét biztosítani tudja. Magyarország mellett fontos az Európai Unió versenyképességének szavatolása is, hiszen az utóbbi időszakban mind Amerika, mind pedig Kína előnyt szerez ezen a területen, ami komoly lemaradást eredményezhet 2030-ra Európa számára. 

A versenyképesség biztosításával összefüggésben az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) említette, amelyről azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy a szabályozás nem okoz-e túl nagy terhet a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k).

„Komoly üzleti hátrányt jelent Magyarország és az Európai Unió szempontjából, ha a nagy technológiai cégek adott esetben többet tudnak az emberekről, mint egy ország a saját állampolgárairól” – tette hozzá.

Tuzson jónak nevezte Magyarország és az Európai Ügyészség együttműködését, azonban szerinte szuverenitási kérdés, hogy a nyomozati hatáskör kinél van, és ki rendelhet el nyomozást Magyarországon. Szuverenitása jelentős darabjának elvesztését jelentené, ha ezt a jogot kiadná kezéből Magyarország – emelte ki. Az igazságügyi miniszter végezetül sajnálatosnak nevezte, hogy a legtöbb uniós ország külön kezeli a belső biztonság kérdését az illegális migrációtól.

„Nekünk magyaroknak meggyőződésünk, hogy a két kérdés összekapcsolódik, és ennek most már egyértelmű jelei vannak. Egyértelműen összekapcsolódik az illegális migráció kérdésével az, hogy terrorcselekmények fordulhatnak elő Európában, és válnak rendszeressé bizonyos országokban” – fogalmazott a miniszter.

Az Európai Unió intézkedései nem jelentenek megoldást erre a problémára. Ha így megy tovább, és az EU nem talál hatékony megoldást ezekre a kérdésekre, hanem olyan álkérdésekkel foglalkozik, mint például a jogállamiság, az hosszú távon problémát fog okozni az EU működésében

– zárta sorait Tuzson Bence. 

Rovatok