Index Vakbarát Hírportál

Még 2057-ben is üzemelhet a Paksi Atomerőmű

2023. december 5., kedd 21:08

Az Euratom előírásainak megfelelően bejelentették az Európai Uniónak a Paksi Atomerőmű további üzemidő-hosszabbításának megkezdését – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója kedden Pakson, ahol a hosszabbítás kapcsán bemutatták a sajtónak az erőmű egyes üzemi területeit is.

Horváth Péter János elárulta, az októberi bejelentéssel elkezdődik az az egy évtizedes folyamat, amelynek eredményeként az erőmű üzemelési engedélye húsz évvel, 2052-ig és 2057-ig hosszabbodhat meg – írja az Economx.

A villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából szerinte a megújuló energiaforrásokra és az atomenergiára is szükség van, a paksi blokkok üzemidő-hosszabbítása nemcsak észszerű, de szükségszerű is.

A paksi atomerőmű négy, jelenleg egyenként 506-509 megawatt teljesítményű blokkja 1982 és 1987 között kezdte meg működését, a 30 éves üzemidőt 2012 és 2017 között 20 évvel hosszabbították meg, így 2032 és 2037 között le kellene állítani őket. A vezérigazgató kiemelte: az üzemidő-hosszabbítással nem kell új atomerőművet építeni, a rekonstrukciók jóval kisebb beruházást igényelnek.

A hosszabbítás emellett támogatja a klímacélok megvalósulását, és egy kilowattóra energiát itt állítanak elő a legolcsóbban.

Elmondta, a Paksi Atomerőmű további működését a növekvő elektromosenergia-igény indokolja, hozzátéve, hogy a napokban 3000 megawatt fölé emelkedett az importáram felhasználása Magyarországon. Számítások szerint a magyar áramfogyasztás a 2030-as évekre a jelenlegi másfélszeresére nő, nyáron egyre több légkondicionáló működik, és a földgáz ára miatt egyre többen térnek át az elektromos árammal való fűtésre, bővül az e-mobilizáció, és fejlődnek az áramigényes iparágak.

Elmondta, hogy az orosz üzemanyag-szállító négy évtizede megbízható partner, de azt is megjegyezte, hogy folytatják a tárgyalásokat „az üzemanyag-diverzifikáció feltételeinek tisztázása érdekében”, és dolgoznak az üzemanyag további fejlesztésén is. Kitért arra, hogy a Paksi Atomerőmű elkülönülve működik az épülő Paks II erőműtől. Európában nincs példa arra, hogy két elkülönült atomerőmű működjön egy telephelyen.

Tóth Pál, az erőmű műszaki vezérigazgató-helyettese közölte, mintegy 250 rekonstrukciót kell elvégezni az üzemidő-hosszabbításhoz, amelyek fele egymilliárd forintnál költségesebb.

A villamos- és irányítási rendszer rekonstrukciója 1,5 milliárd eurós beruházás lesz.

Az atomerőmű működését a nem cserélhető berendezések – köztük a reaktor, a gőzfejlesztő – határozzák meg, de mintegy félmillió cserélhető, javítható berendezés működik az erőműben. Ezek közül jelentős számú műszert, berendezést cserélni kell, hiszen csaknem 50 év után sok már nem lesz megbízható. A nukleáris biztonságot ugyanakkor a működés legutolsó napján is ugyanúgy kell biztosítani, mint az üzemidő elején – emelte ki.

Czibula Mihály, az üzemidő-hosszabbítási projekt vezetője közölte, a tervek szerint 2028-ban nyújtják be a végrehajtási programot a hatóságnak. Hozzáfűzte, mind a négy blokk üzemidő-hosszabbításáról közmeghallgatást tartanak majd.

Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese többek között arról beszélt, hogy 2022-ben az MVM-csoport által termelt energiamennyiség 79 százalékát a Paksi Atomerőmű állította elő, amelynek a bruttó hazai termelésben a részaránya 47 százalék volt.

A fejlesztéseknek köszönhetően az MVM-csoport villamosenergia-termelése már 83 százalékban karbonsemleges, de ezt az arányt tovább kell növelni ahhoz, hogy 2050-re Magyarország teljesen karbonsemleges legyen.

(Borítókép: Kovács Antal, Kiss Csaba, Horváth Péter János, Tóth Pál műszaki és Czibula Mihály az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. sajtótájékoztatóján 2023. december 5-én. Fotó: Kiss Dániel / MTI)

Rovatok