Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli lépés Orbán Viktortól, Nagy Márton újabb szeleteket hasított

2023. december 5., kedd 22:48

A miniszterelnök döntött, 2023. december 7-től a Gazdasági Kabinetbe összpontosulnak a legfontosabb gazdasági kérdések. Ennek vezetője Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lesz, akit ügydöntő jogkörrel ruháznak fel. Viszont új kormányzati döntéshozó fórum alakul a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért: a költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, aminek vétójoga lesz költségvetési kérdésekben.

A Magyar Közlönyben kedden este megjelent kormányrendelet szerint teljesen átalakítják a korábbi kormánykabineteket: a Stratégiai és Családügyi, a Gazdasági, a Növekedési és Versenyképességi, a Nemzetpolitikai Kabinet helyett csak az alábbiak lesznek:

Nagy Mártonnál a legfontosabb területek

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs tagja lesz mind a három kabinetnek. Továbbá a Gazdasági Kabinet a Növekedési és Versenyképességi kabinettel gyakorlatilag összeolvad. A gazdaságot érintő minden kérdés a továbbiakban a Gazdasági Kabinetbe összpontosul.

Orbán Viktor döntése értelmében ennek vezetője pedig a gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton lesz.

A hivatalos értesítő több mint 60 főbb területet nevesít. A tárcavezető a teljesség igénye nélkül a gazdasági kabineten keresztül ügydöntő jogkörrel rendelkezik a kormányon belül, olyan lényeges területeken mint

Tehát korábban a Növekedési és Versenyképességi Kabinetet Nagy Márton, míg a Gazdasági Kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszter vezette. Ez december 7-től megváltozik, csak a Gazdasági Kabinet lesz, amit a gazdaságfejlesztési miniszter vezet.

A Pénzügyminisztérium is reagált

„A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő években tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet” – írta a Pénzügyminisztérium kedd esti közleményében. Majd hozzátették: a válságok leküzdésével a kormány egyik elsődleges célja, hogy felgyorsítsa az egyensúlyi mutatók javítását, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését.

A tárca azt is leszögezte, a kormány az új célokhoz igazítja a döntéshozó fórumok rendszerét: a pénzügyminiszter vezetésével felálló költségvetési munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme lesz,

amelynek keretében vizsgálja a Kabinetek döntéseit és költségvetési vétóval is élhet azokkal szemben.

A költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, tagjai az előterjesztő miniszter mellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a miniszterelnök politikai igazgatója.

„A Kormányzati Költségvetési Előkészítő Munkacsoport hatásköre valamennyi jogszabály és a Magyar Közlönyben közzétételre kerülő kormányhatározat tervezetére és az azokat magában foglaló előterjesztésekre kiterjed. A Kormányzati Költségvetési Előkészítő Munkacsoport a Kormány döntéseinek költségvetési szempontú előkészítéséért felelős” – olvasható a határozatban.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. október 22-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok