Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem tért magához a magyar ipar

2023. december 6., szerda 08:45

Az idei év októberében az ipari termelés volumene 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás szeptemberhez mérten 0,6 százalékkal mérséklődött – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene – olvasható ki a KSH adataiból.

Az ipari termelés az év első tíz hónapjában 4,7 százalékkal kisebb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal csökkent. 

Az októberi adatok alapján talán már zajlik a fordulat az ipari termelésben, de korai lenne még az öröm, ráadásul továbbra is csökkent a kibocsátás.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az adatokat úgy értékelte, hogy az ipari teljesítmény elmaradása – a beruházásokhoz hasonlóan – szorosan összefügg a belföldi fogyasztás alakulásával. Ebből az is következik, hogy a fogyasztás helyreállásával az ipari teljesítmény is vissza fog rendeződni.

Ezt segíti, hogy az inflációt egy számjegyűre szorította vissza a kormány, szeptemberben bekövetkezett a reálbérfordulat, a minimális keresetek pedig már decembertől 10, illetve 15 százalékkal nőttek.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a közleményében azt is hozzáteszi, hogy biztató, hogy az elektromos közlekedéshez kapcsolódó, jövőorientált ágazatokban, mint a járműgyártás és a high-tech akkumulátorgyártás, folyamatosan emelkedik a kibocsátás volumene.

Rovatok