Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a karácsonyi ajándék az autósoknak

2023. december 13., szerda 11:47

Péntektől a benzin 6, míg a gázolaj ára várhatóan bruttó 5 forinttal lesz alacsonyabb literenként. A kutakon az elmúlt hetekben rendszeresen csökkennek az átlagárak. Így december közepén várhatóan a benzinért 558, a gázolajért 583 forintot kell fizetni a kutakon.

Még mindig csökkennek a hazai üzemanyagárak péntektől, a benzin esetében bruttó 6, míg a gázolaj ára várhatóan bruttó 5 forinttal lesz kevesebb – adta hírül a holtankoljak.hu. Így az átlagárak december közepén az alábbiak szerint alakulnak literenként:

Hétfőn beszámoltunk arról, hogy szerdától a benzin bruttó 9, míg a gázolaj ára bruttó 5 forinttal lesz kevesebb literenként. A kutakon az elmúlt hetekben rendszeresen csökkennek az átlagárak. Múlt pénteken szintén csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benzin 4, a gázolaj ára bruttó 5 forinttal lett kevesebb.

Továbbá a Mikulás is jó híreket tartogatott, akkor a benzin esetében nem csökkent az ár, azonban a gázolaj bruttó 6 forinttal lett olcsóbb a kutakon. A szakértők szerint az árcsökkenés mögött az áll, hogy a Brent típusú olaj hordónkénti ára tovább csökkent.

Lehetett sejteni, most valóra vált

A napokban arról is beszámoltunk, hogy eldőlt: január elsejétől 41,3 forintos drágulásra lehet számítani a benzinkutakon – derült ki a NAV oldalán látható legfrissebb jövedékiadó-módosításokból. Amennyiben a Brent típusú olaj hordónkénti ára 50 dollárnál olcsóbb lesz, úgy a benzinnél 157,55, míg a gázolajnál 152,9 forint lesz a jövedéki adó. Ha 50 dollár felett lesz a hordónkénti ár, akkor a benzinnél 152,55, a gázolajnál 149,9 forint lesz az adó mértéke.

AZ ÁFÁVAL EGYÜTT ÖSSZESEN 41,3 FORINTOS DRÁGULÁSRA LEHET SZÁMÍTANI.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy januártól 700 forint feletti üzemanyagárak jöhetnek Magyarországon. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója már egy hónapja emlékeztetett arra, hogy biztosan emelkednek az üzemanyagárak a várható jövedékiadó-emelés miatt.

Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, ennek eljött az ideje

– mondta Hernádi Zsolt, aki korábban már felhívta a 41 forintos drágulásra a figyelmet. Jelenleg a benzin literéért 120 forintot, a gázolaj literéért pedig 110,35 forintot kell fizetni Magyarországon jövedéki adó címén, ez az aktuális, 381 körüli forintárfolyam mellett a benzin esetében csak 0,314, a gázolajnál pedig 0,289 eurót jelent. Ahogy arra a gazdasági szakportál is felhívta a figyelmet, ez előbb vagy utóbb tényleg eljárást vont volna maga után.

Rovatok