Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály levelet írt Brüsszelnek

2023. december 14., csütörtök 10:39

A migrációs válság kitörése óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az 1 százalékot – fogalmazott Varga Mihály csütörtökön az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosnak írt levelében.

„Az Európai Unió közös határainak védelme sok évtizedes múltra visszatekintő konszenzuson alapul. Az eredeti jogalkotói elképzelés lényege az volt, hogy a közösség külső határainál elhelyezkedő tagállamok a határok védelmét közös finanszírozásból látják el” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter egy hivatalos levélben Johannes Hahnnak, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosának.

A Facebookon közétett levélben a miniszter leszögezte: a migrációs válság mára olyan helyzetet eredményezett, amelyben az eredeti jogalkotói szándék nem teljesül maradéktalanul.

Magyarország 2015 óta 1 millió illegális határátlépést hiusított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A migrációs nyomás egyre növekszik, csak az idei évben már 100 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök. Mindez egyre nagyobb terhet ró a nemzeti költségvetésre is: miközben a migránsválság kitörése óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az 1 százalékot

– írta levelében a tárcavezető.

Varga Mihály emlékezteti Johannes Hahnt, hogy Magyarország a migráció felerősödésére reagálva alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, és sikeresen állította meg az illegális bevándorlást. Hozzátette, hogy emellett teljesíti vállalt kötelezettségét, „így jelenleg az egész Európai Uniót védi az illegális bevándorlással szemben”.

Úgy tartanánk tisztességesnek és méltányosnak, ha az Európai Bizottság elismerné ezt az erőfeszítést, és megfelelő mértékű részesedést vállalna a schengeni határvédelmi feladatok megnövekedett magyarországi költségeinek finanszírozásában

– fogalmazott a miniszter.

A pénzügyminiszter aláhúzta, hogy Magyarország a történelme alatt számtalanszor védte Európa határait. „Napjainkban pedig egy szövetség, az Európai Unió tagjaként tesszük ugyanezt. Európa nagyvárosaiban immár naponta tapasztalhatjuk a migrációhoz kapcsolódó közbiztonsági kihívásokat” – fűzte hozzá Varga Mihály.

A magyar határok mentén pedig napi rutinná vált a migránsok részéről éles fegyverek alkalmazása – összegzi a tárcavezető.

A határok védelme tehát egyre fontosabbá válik, immár az EU nagyvárosainak lakói szemszögéből is. Elvárhatónak tartjuk, hogy a közös teherviselés jegyében a megváltozott feladatok okán a források korrigálása is megtörténjen. Levelem célja, hogy ennek hiányára felhívjam Biztos Úr figyelmét

– indokolt Varga Mihály.

A pénzügyminiszter levelét úgy zárja, hogy ezen okból, továbbá az Európai Tanács 2023. február 9-i Következtetésének 23 d) és e) pontjaiban kifejtett követelmények teljesülése érdekében Johannes Hahn tegye meg a bemutatott finanszírozási aránytalanságok felszámolásához szükséges lépéseket.

Rovatok