Index Vakbarát Hírportál

Már „csak” néhány évtized, és annyi fizetést vihetünk haza, mint az osztrákok vagy a németek

2023. december 16., szombat 07:21

A növekedés.hu portál osztott-szorzott, és kiszámolta, hogy a magyarok mikor vihetnek haza annyi fizetést, mint a németek vagy az osztrákok.

Az elmúlt 10 évben euróban a magyar átlagbér megduplázódott – írja a növekedés.hu. A cikk szerint a célországok bérei évi 2-4 százalék közti mértékben nőttek a nyugodt években, azonban az infláció idején azok is megugrottak. A növekedés.hu szerint körülbelül 40 százalékkal nőttek 10 év alatt az osztrák és a német bérek.

De ha abból indulunk ki, hogy az ilyen inflációs sokkok ritkák, így nem számoltunk velük belátható időn belül, akkor elég legfeljebb 30 százalékkal számolni

– állapította meg a portál, majd hozzátette: ebből kiindulva 10 év múlva a magyar bér euróban megduplázódna, 2000-2100 euró lenne, az osztrák és német szint pedig 3600 körül.

Mint látszik, itt már nem lenne olyan sok behoznivaló, a magyar bérszint elérné a célországok 56-58 százalékát.

2040-re érnénk utol a németeket és az osztrákokat 

A növekedés.hu arról ír, hogy az újabb 10 év esetén 4100 euróig jutnánk, az osztrák és német bérszint közben 4700 euróra nőne: a 2043-as év végére tehát már túl is teljesítenénk a kitűzött szintet,

így nagyjából 2039-ben vagy 2040-ben érnénk el a kitűzött célt.

A cikk szerzője azonban figyelmeztetett, hogy egy problémával számolni kell: előre nem tudjuk meghatározni, hogy a magyar gazdaság növekedési többlete meddig maradhat fenn.

Ha közben lassulna a folyamat, akkor be kellene érnünk az egy számjegyű éves béremelkedéssel, távolodva lefelé a 10 százaléktól.

Ez a folyamatot akár 10 évvel is megnyújtaná, így azt mondhatjuk, hogy ha nem történnek olyan rendkívüli események, melyek nagyon felborítják a folyamatokat, akkor nagyjából 15-25 éves időtartamra számíthatunk.

Rovatok