Index Vakbarát Hírportál

Gáz van Magyarországon, de ennek most örülni kell

2023. december 17., vasárnap 13:32

Idén másodszor áll 90 százalékon a hazai gáztárolók töltöttsége – közölte az Energiaügyi Minisztérium vasárnap a Facebook-oldalán.

Azt írták: az április óta folyamatos betárolásnak köszönhetően először a nyáron érte el ezt a szintet Magyarország.

Az uniós elvárás szerint november elejére kellett volna a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamoknak 90 százalékos töltöttségig jutniuk.

A magyar mutató már augusztus végére magasabban alakult, végül 98 százalék felett tetőzött a fűtési szezon két hónappal ezelőtti kezdetére, tették hozzá. A télies időjárás beköszöntével hosszú hetek óta folyik a kitárolás.

A hazai töltöttség idén másodszor érte el a 90 százalékot mostanra, így valamelyest magasabb, mint az uniós átlag.

A fogyasztásarányos adatban még jobban áll Magyarország, a magyar 60 százalék több mint kétszerese az európai középértéknek, a tagállamiak közül a harmadik legjobb arány.

Az elérhető készletmennyiség másfélszeresen múlja felül a 2021-es egész éves lakossági gázfelhasználást – ismertették. Hangsúlyozták, hogy a megfelelő téli felkészülés megnyugtató módon szolgálja a hazai fogyasztók biztonságos ellátását.

Az igények a betárolt tartalék mellett a belföldi kitermelésből és a folyamatos importszállításokból is fedezhetők, írja az MTI.

Úgy fogalmaztak, a még mintegy 6 milliárd köbméternyi földgázkészlet garantálja, hogy „a magyar családok akár keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat”, hozzátéve, ezt nemzetközi összevetésben olcsón tehetik meg, hiszen a rezsivédelemnek köszönhetően jelenleg is Európa legalacsonyabb gáz- és áramárát fizetik.

(Borítókép: A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok