Index Vakbarát Hírportál

Döntött az Európai Bizottság: érkeznek az állami támogatások 2024-ben

2023. december 21., csütörtök 17:52

Megnyílt az út, hogy a kormány a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében 2024-ben is széleskörű állami támogatásokat biztosíthasson – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az Európai Bizottság jóváhagyta az ideiglenes válság- és átállási keret (TCTF) 2.1. pontjára vonatkozóan bejelentett magyar „ernyőprogram” módosítását.

Mint írták, a bizottsági jóváhagyás által 

a magyar Kormány 2024. első félévében állami támogatást biztosít „a háború és a káros szankciós politika negatív hatásainak kitett vállalatoknak, a gazdasági növekedés helyreállításának segítésére és a zöld átállás ösztönzésére”.

Az Európai Bizottság 2023. november 20-án módosította a TCTF egyes állami támogatási jogcímeit, így az úgynevezett „korlátozott összegű támogatások” szabályait is, amely számos államilag támogatott program alapját képezte 2023-ban.

Az Európai Bizottság döntése ezen támogatási jogcím hatályát egyrészt hat hónappal, 2024 június 30-ig meghosszabbította, másrészt megemelte a korlátozott összegű támogatások felső határát az eddigi 2 millió euróról 2,25 millió euróra. (A mezőgazdasági ágazat esetén 250.000 euróról 280.000 euróra, a halászati és akvakultúra-ágazat esetében 300.000 euróról 335.000 euróra emelkedtek az értékhatárok).

Ahhoz, hogy Magyarország élni tudjon a TCTF módosítása által biztosított lehetőséggel,„ernyőbejelentést” kellett tennie és azt a Bizottságnak jóvá kellett hagynia.

A Bizottság jóváhagyása megnyitotta az utat azelőtt, hogy a Kormány 2024. első félévében széleskörű állami támogatásokat biztosíthasson (hitelprogramok, illetve vissza nem térítendőtámogatások nyújtása) a magyar vállalkozásoknak.

Rovatok