Index Vakbarát Hírportál

Magyarország sorra gyűjti be a kulcspozíciókat az Európai Unióban

2023. december 21., csütörtök 11:17

A tagok szavazata alapján az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke, Kandrács Csaba irányíthatja egy éven át elnökként a Közép- és Kelet-Európai Bankfelügyelők Csoportját (KKBCS) – jelezte közleményében a jegybank. A kinevezés egy évre, 2024. december 15-ig szól, amely részben egybeesik az Európai Unió Tanácsa 2024. július 1-jén kezdődő soros magyar elnökségének időszakával. Mindez még inkább ráirányíthatja a figyelmet Magyarországra.

Nem ez az első kulcspozíció, ami Kandrács Csaba nevéhez fűződik, ugyanis idén júliusban igazgatótanácsi tagjának választotta az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA). Magyar pénzügyi felügyeleti vezető több mint egy évtizede nem kapott ilyen magas szintű testületi tagsági kinevezést az európai bankhatóságnál. 

Az elnökségi kinevezéssel pedig ismét rangos európai megtiszteltetésben részesült a magyar jegybank.

A KKBCS-elnökség – amelynek keretében jövőre Budapesten tartják meg a szervezet éves konferenciáját – második fele ráadásul egybeesik Magyarország soros uniós elnökségének időszakával is.

Az új elnök a szervezet tagjainak küldött üdvözlő levelében a digitalizációt, az ügyfelekkel szembeni csalási kísérletek számának növekedését, a kamatkockázat elleni harcot, az energiahatékonyság iránti növekvő igény kielégítését állította elnöki periódusa fókuszába

– idézett a közleményből az MTI. A KKBCS hagyományainak megfelelően az elnöki posztot adó állam, így jövőre Magyarország látja majd vendégül a tagokat a szervezet éves konferenciáján.

Miért jelentős a KKBCS?

A KKBCS 1991-ben alakult meg, akkor még 6 alapító taggal Budapesten. A szervezet számos célt tűzött zászlajára, ezek közül kiemelkedő:

A KKBCS állandó titkársága Varsóban, a lengyel pénzügyi felügyeleten (KNF) működik. Az MNB eddig két alkalommal, 2002-ben és 2016-ban látta el a KKBCS soros elnökségét, így legutoljára hét éve került sor Budapesten a tagok konferenciájára.

Rovatok