Index Vakbarát Hírportál

Kedvezően alakul az illetékmentesség a csok plusznál

2023. december 23., szombat 13:41

Egy frissen megjelent jogszabály értelmében a csok plusszal vásárolt városi ingatlanok teljes egészében illetékmentesek lesznek, míg eredetileg a vételár 80 millió forintot meghaladó része után fizetni kellett volna. A változás a Bankmonitor számításai szerint 2,8 millió forintmegtakarítást jelent egy 150 millió forintért megvásárolt ingatlan esetében.

Pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben „a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló 2023. évi CIX. törvény.

A jogszabály többek között a lakástámogatásokhoz kapcsolódó illetékmentességet is módosítja.

A módosítás alapján vételártól függetlenül nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket abban az esetben, ha csok plusz felhasználásával történik a lakásvásárlás.

A Bankmonitor szakértői szerint ez a kifejezetten nagy értékű ingatlanok esetében jelent komoly pénzügyi előnyt, hiszen az eredeti szabály szerint az illetéket meg kellett volna fizetni a vételár 80 millió forintot meghaladó részére – fogalmaznak közelményükben.

Az eredeti szabályok értelmében 150 millió forint vételárnál 3,2 millió forint illetéket engedtek volna el, míg 2,8 millió forintot (a 80 millió forint feletti rész után) meg kellett volna fizetni.

A változás tehát 2,8 millió forint extra kedvezményt jelent ebben az esetben.

A preferált kistelepüléseken nincs változás, itt továbbra is teljes egészében megmarad az illetékmentesség abban az esetben, ha falusi csok felhasználásával vásárol valaki ingatlant.

Van egy bökkenő

A kedvező kamatozású lakáshitel ellenére, amit a csok plusz biztosít, szigorú feltételeknek kell eleget tennünk. Ha ezeket megszegjük, az addig kapott engedményeket – kamattámogatás, tartozáselengedés – rendeznünk kell az állam felé, ráadásul az elengedett illetéket is vissza kell fizetnünk.

Jó hír ugyanakkor, hogy amennyiben csak részben kell visszafizetni a csok plusz miatt korábban kapott kamattámogatást, akkor az illetékmentesség megmarad. Ez a gyakorlatban akkor fordulhat elő, ha részben teljesült a gyermekvállalás.

Az elengedett illetéket akkor sem kell rendezni utólag, ha a csok pluszhoz kapcsolódó gyermekvállalás egészségügyi okok miatt nem teljesült

– írták.

Rovatok