Index Vakbarát Hírportál

Nagy Mártonék elárulták, mire számíthatnak a legkisebb keresetűek

2023. december 27., szerda 11:09

Idén példa nélküli módon már december elsejétől emelkedtek a kötelező legkisebb bérek Magyarországon, a bérmegállapodásnak köszönhetően – írta közleményében a Gazdasűgfejlesztési Minisztérium. A minimálbér és a szakmunkás minimálbér (garantált bérminimum) emelése közvetlenül közel 1 millió dolgozót érint.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán történt megállapodás alapján, a kormány döntésének megfelelően – a szokásosnál egy hónappal korábban – már 2023. december 1-től emelkedtek a legkisebb keresetek – emlékeztetett erre a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10-zel, 326 000 forintra növekedett.

Nagy Márton tárcája – amely még összesen négy napig Gazdaságfejlesztési Minisztérium, hiszen január elsejétől Nemzetgazdasági Minisztérium lesz – szerint a Gyurcsány-korszakhoz képest tehát már több mint három és félszeresére nőttek a legkisebb keresetek, ezzel Magyarország az unión belül a negyedik legnagyobb mértékű növekedést érte el 2010 óta.

Emlekéztetnek arra, hogy a minimálbérekkel párhuzamosan a magasabb kategóriákba tartozó bérek is folyamatosan növekedtek, „a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már közel háromszor több fizetést visz haza, miközben 1 millióval dolgoznak többen, és a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon”.

Az infláció visszaszorításának köszönhetően ráadásul szeptembertől újra emelkednek a reálbérek is, azaz egyre többet ér a családok jövedelme – zárták közleményüket.

Rovatok