Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a rendőrségi határozat a gödi akkugyár működéséről

2023. december 28., csütörtök 15:16

Nem történt bűncselekmény a gödi akkumulátorgyár működésével kapcsolatban a frissen megjelent rendőrségi határozat szerint, mivel az üzem korábban megkapta a szükséges engedélyeket.

Ahogy az Index beszámolt róla, a Pest Vármegyei Kormányhivatal december elején kiadott egy környezetvédelmi határozatot, amely felfüggesztette a gödi Samsung gyár éjszakai működését a határértéket túllépő zajszint miatt. Ennek ellenére a Pest Vármegyei Kormányhivatal mégsem függesztette fel a gyár éjszakai működését, és csak a kazánház és a hűtőtorony működését korlátozta le. A Göd-ÉRT Városvédő Egyesület bírósághoz fordult a döntés miatt.

A HVG birtokába jutott december 28-i rendőrségi határozat szerint a Pest megyei rendőrség csütörtökön meg is szüntette a gödi Samsung-gyár ügyében a környezetkárosítás vétsége és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyó nyomozást.

A nyomozó hatóság azzal indokolta a döntést, hogy a kazánokat és az egységes környezethasználati engedélyt vizsgáló szakhatósági eljárás szerint az üzem 2033-ig megkapta a szükséges engedélyeket. A hatóság szerint így nem történt sem mulasztás, sem pedig bűncselekmény.

A környezetvédelmi hatóság részéről eljáró személyek szabályszerűen jártak el, bűncselekményt nem követtek el

– idézi a HVG a dokumentumot.

Rovatok