Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír érkezett a benzinkutakról, érdemes gyorsan autóba pattanni

2023. december 28., csütörtök 09:00

A Brent-típusú olaj árának emelkedése miatt a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik péntektől – írja a holtankoljak.hu. A portál szakértői szerint a benzin esetében bruttó 8 forinttal nő az ár, míg a gázolaj esetében bruttó 6 forintos emelésre számítanak. Januárban pedig hozzávetőleg további 40 forinttal nőhet az üzemanyag literenkénti ára. A BKK a közösségi közlekedést ajánlja, hogy a családi büdzsénk kevésbé érezze az árak száguldását.

„A Brent-típusú olaj árának emelkedése miatt a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik péntektől” – írta szerdai bejegyzésében a holtankoljak.hu. 

A benzin esetében bruttó 8 forinttal nő az ár, míg a gázolaj esetében bruttó 6 forintos emelésre számítunk

– tették hozzá, megjegyezve, hogy bizonytalan, hogy ez miként jelenik meg majd a kiskereskedelmi árakban. A portál szakértői az alábbi átlagárakra számítanak az év utolsó péntekén: 

Érdemes megjegyezni, hogy a szerdai kereskedésben 80 dollár alá csökkent a Brent-típusú olaj hordónkénti ára, és csütörtök délelőtt 79,5 dollár körül mozgott a tradingview.com kimutatása alapján, így a holtankoljak.hu által vártnál valamivel kisebb mértékű áremelkedés történhet.

A BKK a tömegközlekedést ajánlja

Egy európai uniós szabály értelmében 2024. január 1-jétől jövedékiadó-emelés miatt drágul a benzin és a gázolaj, így összességében 41,3 forinttal többet kell fizetnie egy liter üzemanyagért annak, aki rendszeresen autózik – írja közleményében a BKK. 

A BKK szerint van alternatíva, ezért 4+1 érvet gyűjtöttek össze, amiért megéri közösségi közlekedésre váltani az új évben:

A négy mellé ötödik, azaz +1 érvként a társadalmi interakciókat hozta a BKK. „A közösségi közlekedés a fentieken túl lehetőséget biztosít arra is, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal találkozzunk. A közös utazás növeli a társadalmi interakciók számát, ez pedig nemcsak az utazás élményére, hanem a társadalom egészére nézve is pozitív hatással lehet” – vélekedik a fővárosi tömegközlekedésért felelős szervezet.

Rovatok