Index Vakbarát Hírportál

Progresszív adóztatást szorgalmaz az MSZP

2024. január 2., kedd 12:20 | aznap frissítve

Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője kedden egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pártja bevezetné a mérsékelten progresszív és igazságos sávos adóztatást az egykulcsos adó helyett.

Sávos személyi jövedelemadót szorgalmaz az MSZP, közölte kedden Tóth Bertalan, a párt frakcióvezetője – írja az MTI.

Tóth Bertalan a programjukból idézve elmondta: az adójóváírás révén adómentessé tennék a minimálbért, mert a „legkisebb fizetésből már nem szabad elvenni”. Elképzelésük részleteit ismertetve hangsúlyozta,

a minimálbér és a mediánbér között az adókulcs sávosan nőne 15 százalékig, miközben a mediánbér és a minimálbér ötszöröse között keresők adókulcsa továbbra is 15 százalékos maradna.

Akinek a bruttó fizetése meghaladja a minimálbér ötszörösét, annak az ötszörös minimálbéren felüli összeg után 10 százalékos szolidaritási járulékot is fizetnie kellene – sorolta javaslataikat az ellenzéki politikus.

Az MSZP visszaállítaná a nyugdíjjárulék-plafont, vagyis az efölötti jövedelem után megszüntetné a nyugdíjjárulék befizetését. Mivel a nyugdíjplafon mértéke felett nem keletkezne nyugdíj, ez a rendszer csökkentené a régi és az új nyugdíjak között meglévő aránytalanságot – fogalmazott Tóth Bertalan.

A parlamenti képviselő ismertette, hogy a párt a tőkejövedelmeket is progresszívan adóztatná, méghozzá úgy, hogy azokra magasabb adókulcs vonatkozzon, mint a munkajövedelmekre, miközben az osztalékadó rendszerét is sávossá tennék.

Az MSZP felszámolná azt a rendszert, hogy a legnagyobb magyarországi vállalatok gyakorlatilag nem fizetnek nyereségadót, ezért a társasági adót 15 százalékra emelnék, ami alól csak a kis- és közepes vállalkozások kapnának célzott felmentést.

Ezzel párhuzamosan a párt azt javasolja, hogy a 15 százalékos társasági adóból a cégek 3 százalékot egyenlően osszanak szét a dolgozóik között nyereségrészesedésként.

Rovatok