Index Vakbarát Hírportál

Nem várt kockázatokkal járhat az állampapír

2024. január 2., kedd 17:21

Noha a visszaváltási árfolyam megváltoztatásának a valószínűsége jelenleg nem tűnik nagynak, teljesen nem zárható ki – jelezte Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban. Erre ugyanis nem is olyan régen volt példa: 2019-ben a PMÁP visszaváltási díja a korábbi 1-ről 2 százalékra emelkedett.

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban beszélt a Prémium Magyar Állampapír kilátásairól, a mesterségesintelligencia-részvényekkel kapcsolatos várakozásokról, de szóba került a bitcoin-ETF és a Budapesti Értéktőzsde 2023-as éve is.

Van félnivalójuk a PMÁP-ba fektetőknek, és van már jobb vétel jelenleg a hazai kötvénypiacon? A szakértő a következőképpen látja:

Nagyot menetelt a forint 2023-ban

A szakértő december végén az Indexen megjelent cikkben leltárt készített a forint éves teljesítményéről. Ebből kiderült, hogy a hazai deviza az euróval szemben a 400-as árfolyamról, a dollárral szemben a 373-as árfolyamról kezdte az évet, majd július közepéig végig erősödni tudott, ekkor a fejlődő piaci devizák között a harmadik legjobb teljesítményt tudta felmutatni.

Azóta kissé gyengült az árfolyam, azonban az egész éves teljesítmény még így is kiemelkedőnek mondható, az euróval szemben 4,5 százalékot, míg a dollárral szemben 7,3 százalékot erősödött a forint

– világított rá az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója december 21-én, kifejtve, hogy ha ehhez hozzávesszük a kamatokból befolyt jövedelmet is, akkor még nagyobb, úgynevezett teljes hozamot kapunk.

Így december 21 délutánjáig az euróhoz képest 19,6 százalékot, a dollárhoz képest 22,8 százalékot hozott a forint.

Teljes hozammal számolva a forintnál csak három latin-amerikai deviza tudott jobban erősödni a világon – az argentin, a kolumbiai és a mexikói peso

– állapította meg a szakértő, aki szerint az erősödés mögött leginkább a javuló makrogazdasági fundamentumok és a viszonylag magas kamatok állnak, amelyek beindították a külföldi tőkeáramlást. 

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok