Index Vakbarát Hírportál

Épphogy beléptünk az új évbe, máris gyengül a forint

2024. január 2., kedd 08:08

Kedd reggel gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben a hétfő kora esti szintekhez képest. A svájci frankkal szemben viszont erősödni tudott a hazai fizetőeszköz. Az elemzők gyengébb forintra számítanak idén a tavalyihoz képest.

Az euró árfolyama kismértékben emelkedett a hétfő kora esti szintekhez képest. Kedd reggel 7 óra magasságában 383,6 forintot ért egy euró, szemben a hétfő délutáni 383,27-tel.

Ezzel szemben a svájci frank kissé csökkent, 412,65 forintról 411,8 forintra gyengülve. A dollár árfolyama viszont enyhén emelkedett a magyar devizával szemben, 347,22 forintról 347,5 forintra növekedve. Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama kismértékben csökkent, a hétfő kora esti 1,1041 dollárról 1,1032 dollárra süllyedt kedd reggel 7 óra körül.

A tavalyinál gyengébb forintra számítanak az elemzők

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője lapunknak december végén jelezte, hogy a tavalyinál gyengébb forintárfolyamra számít a 2024-es év végén, de a gyengülés szerinte mérsékelt lehet.

Megállapításait arra alapozza, hogy az MNB folytatódó kamatvágásai miatt tovább csökkenhet a forint kamatelőnye, mivel az Európai Központi Bank és a Federal Reserve várhatóan csak az év második felében indítja meg a kamatvágási ciklust.

Így 2024 végére 395 körüli euró-forint árfolyamra számít az Equilor.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője rámutatott, hogy az elmúlt évek megtanítottak minket arra, hogy mindig számítanunk kell a váratlanra a gazdaságban, például egy világjárványra vagy egy háború kitörésére. Sok tényezőtől függ tehát, hogy a forint idén tovább erősödik, vagy ismét gyengül majd, bár a szakértők inkább az utóbbira látnak nagyobb esélyt.

Rovatok