Index Vakbarát Hírportál

Ez mindenkit sokkolhat: ötödével drágulhat a bankolás

2024. január 8., hétfő 11:30

Csaknem ötödével drágulhat áprilistól a bankolás, ennyivel emelhetik díjaikat a bankok a szabályok szerint. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint az átlagos ügyfelek az alapszámlára váltással, a többet bankolók a kedvezményes csomagok választásával és az SMS-szolgáltatás push üzenetre cserélésével ennek ellenére több ezer forinttal csökkenthetik a banki költségeiket az idén – olvasható a közleményükben.

„Korábban is nagy tétje volt, ám az előttünk álló évben minden eddiginél többet veszíthet az, aki figyelmen kívül hagyja a bankok őszinteségi rohamát” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Emlékeztetett arra, hogy az európai előírások alapján minden évben, így idén január végéig is összefoglaló kimutatást kell küldeniük a bankoknak minden náluk számlát vezető ügyfél számára,

amelyben tételesen kimutatják, hogy az előző évben milyen díjakat és költségeket számoltak fel számukra.

A bankok a kimutatást az ügyfél által megadott csatornán juttatják el, azonban az internetbanki felületeken elérhetőek lesznek. A szakértők szerint a forintra lebontott költségekkel úgy érdemes szembesülni, hogy azok az idei évben minden eddiginél komolyabb mértékben emelkedhetnek.

A fennálló szabályok szerint a pénzintézetek az előző évi fogyasztóiár-index (infláció) mértékével korrigálhatják banki díjaikat, márpedig a 2023-as pénzromlás mértéke 18 százalék körül lesz, azaz ennyivel drágulhatnak a banki díjak 2024-ben.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője emlékeztetett, tavaly a pénzintézetek döntő része élt a lehetőséggel, és közel a maximális, 14,5 százalékos mértékben emelte banki díjait. Gergely Péter szerint az idén a kereteken belül moderáltabb lehet az emelkedés, ám a bankok számára addig nincs érdemi lehetőség, hogy saját költségeik emelkedését másképp biztosítsák, amíg az átlagos bankszámla-tulajdonosok csaknem 40 százaléka havonta maximum öt tranzakciót végez. Az aktív bankhasználat ugyan szépen terjed, ám messze vagyunk az európai átlagtól.

Mutatjuk a lehetőségeket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái felhívják a figyelmet, tudatosabb bankhasználattal évi több ezer forintot is meg tudunk spórolni. A BiztosDöntés.hu szakértője a jegybank pénzforgalmi költségkimutatásával kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az ügyfelek bankokkal kapcsolatos kiadásai körében messze nem a bankszámlavezetés költségei emelkedtek a leginkább.

A számlacsomagokhoz és számlavezetéshez kapcsolódó banki bevételek az elmúlt év első kilenc hónapjában 12,2 százalékkal emelkedtek éves szinten, a kártyakibocsátásból származó bevételek 9,6 százalékkal nőttek. Ugyanakkor az egyéb, nem tranzakciókhoz kapcsolódó bevételek terén 90 százalékos drágulást mért az MNB.

A fentiek miatt fontos, hogy az ügyfelek az egységes díjértesítő alapján gondolkodjanak el azon, vajon olyan szolgáltatásokért fizetnek-e, amelyeket ténylegesen igénybe vesznek, valamint utánajárjanak annak, hogy egyes díjtételek miként csökkenthetőek. A legtöbb esetben ehhez nem kell új bankot keresnünk, saját számlavezető pénzintézetünk szolgáltatásai között is szép számmal találunk olyan megoldást, amellyel olcsóbban bankolhatunk.

Gergely Péter emlékeztet: 2023. július 1-jétől a bankoknak kötelezően kínált alapszámla maximális havi díja a bruttó minimálbér 1,5 százalékáról 0,5 százalékára csökkent.

Emiatt ez az átlagos magyar ügyfél tranzakciós gyakorlatának megfelelő számú ingyenes szolgáltatást nyújtó számla a korábbi havi 3000 forint helyett 1000 forintos díjért érhető el. Mindez azt jelenti, hogy pusztán az alapszámlára váltással az ügyfelek 60 százalékának, 4 millió ügyfélnek banki költségei legalább 15 százalékkal lehetnének csökkenthetőek.

A legalább havi 15 tranzakciót végző, a számlára rendszeresen pénzt utaló, a szakértők szerint digitálisan érett számlahasználók számára pedig a bankok szolgáltatáscsomagjai között egyre több helyen lehet fix díjas számlacsomagot találni, ahol a bank a havi díjért cserébe akár korlátlan számú tranzakciót biztosít ingyenesen az ügyfélnek.

A BiztosDöntés.hu korábbi jelzései után az MNB Fizetési Rendszer Jelentésének készítői is arra figyelmeztetnek, hogy az egyik legkönnyebben kiváltható tétel a banki SMS-szolgáltatás ingyenes internetes (push) üzenetté alakítása lehet. A jegybank számításai szerint az ügyfelek által SMS-ekért fizetett átlagos éves díj 6390 forint körül alakult 2022-ben,

ám volt, aki havonta fizetett ennyit, és több százezer ügyfél esetében az SMS-ekért fizetett díj meghaladta az évi 20 ezer forintot.

„A mobilbankba érkező internetes üzenetekért a bankok egy része legfeljebb pár száz forintos havi díjat számol fel, így csak ezzel a szolgáltatásváltással drasztikusan csökkenthetőek a banki díjak” – összegezte Gergely Péter.

Rovatok