Index Vakbarát Hírportál

Felcsillant a remény a boltokban

2024. január 8., hétfő 08:35

Tavaly novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Azonban a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Januártól és novemberig a forgalom volumene 8,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Novemberben az előző év azonos időszakához képest az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,4 százalékkal visszaesett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 0,6 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene nem változott, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 3,9 százalékkal csökkent:

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 11 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 0,3 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 21,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.

Novemberben a kiskereskedelem forgalma folyó áron 1602 milliárd forintot ért el. A kiskereskedelmi forgalom 46 az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Tavaly január és november között – az előző év azonos időszakához képest – a kiskereskedelmi forgalom volumene 8,7 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

Amennyiben a korábbi adatokhoz viszonyítjuk novemberi adatokat, úgy némi optimizmusra adhat okot, hogy havi alapon már növekedés látható. Hiszen

Bár a novemberi adatok optimizmusra adhatnak okot, jelenleg inkább mérsékelt növekedés látható a kiskereskedelemben. Az adatok egyértelmű következménye, hogy

Érdemi fordulat a decemberi adatokban várható, amelyet a karácsonyi költekezés megdobhatott.

Örül a kormány, de nem kapkod

„Novemberben a kiskereskedelmi forgalom értéke nominálisan 1602 milliárd forintot ért el, amely éves alapon 50 milliárd forintos növekedést jelent. Ezzel tavalyi év első 11 hónapjában a kiskereskedelmi forgalom értéke már közel 1300 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit” – összegezte az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint a tavaly áprilisában tapasztalt mélypontot követően az eddigi legkedvezőbb adat. Ezt két tényezővel támasztották alá:

  1. az előző hónaphoz mérten a forgalom 0,8 százalékos növekedést ért el,
  2. az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát jelentő élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene már elérte az egy évvel korábbi szintet.

Utóbbira 2022 májusában volt utoljára példa. Majd kitértek arra is, hogy 2023 az inflációcsökkentés éve volt. „A háború, a szankciók és a multik árspekulációja okozta inflációt a kormány hatékony és eredményes intézkedései – többek közt a kötelező akciózás és az online árfigyelés – megfékezték és egy számjegyűre szorították vissza, az infláció mértéke ráadásul novemberre már 7,9 százalékra, decemberben pedig várhatóan 6 százalék körüli szintre csökkent. Ezzel párhuzamosan szeptemberben bekövetkezett a reálbérfordulat, azaz a családok fizetése ismét egyre többet ér. Mindez a kereskedelmi adatokban is tetten érhető hatásokkal bírt.”

Azonban a kormány célja, hogy idén helyreállítsa a növekedést.

Ennek érdekében a kormány a beruházási ráta 25 százalékos szint felett tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett az óvatossági motívum fokozatos oldásával és a bizalom megerősítésével ismét növekedő pályára állítja a fogyasztást, így az hozzájárulhat a dinamikus, 4 százalékos gazdasági növekedés eléréséhez – zárta közleményét a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Rovatok