Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Megrekedtek a tárgyalások az Európai Bizottsággal

2024. január 8., hétfő 17:32 | aznap frissítve

Nincs kilátásban, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról. A területfejlesztési miniszter úgy véli, hogy az Európai Parlament zsarolása miatt nincs mersz a továbblépésre. A szuverenitásvédelmi törvény miatt viszont nem aggódik Navracsics Tibor.

„Az Európai Parlamentben jelenleg is tárgyalják azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy az uniós tagállamokban működő nem kormányzati vagy politikai szervezetek irányítása és adományozási politikája a lehető legátláthatóbb legyen” – nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a lengyel állami hírügynökségnek (PAP) adott interjúban.

Az interjúból – amit az Economix vett észre – kiderül: 

A magyar Országgyűlés által nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény nem fogja befolyásolni az uniós források sorsát.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslatot 140 igen, 50 nem szavazat mellett fogadta el a parlament.

Ez alapján elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként hozzák létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amely az állami, társadalmi és politikai döntéshozatali folyamatokba való külföldi beavatkozásokat, valamint a választási folyamatok befolyásolására irányuló külföldi támogatást hivatott vizsgálni.

Az új szabályozást többek között az amerikai külügyminisztérium is bírálta, „drákói” eszköznek nevezve, ami alkalmas lehet a politikai ellenfelek megbüntetésére. Állásfoglalásuk szerint „a szabályozás nincs összhangban a demokráciáról, az egyéni szabadságjogokról és a jogállamról vallott közös értékekkel.”

Navracsics nem gondolja, hogy az intézkedést komoly kritikák érik majd

December közepén derült ki, hogy Brüsszel hajlandó feloldani 10,2 milliárd eurónyi magyar uniós támogatást: a kohéziós alapokban eddig összesen mintegy 30 milliárd, Magyarországnak szánt forrás volt befagyasztva, ennek csaknem a harmadát szabadította fel a bizottság.

Bízunk benne, hogy ezután folyamatosan áramlik majd a pénz az újjáépítési alap projektjeire

– tette hozzá a Navracsics Tibor.

A cikkből kiderül, hogy a magyar egyetemeknek az Erasmus+ és Horizont Európa programokban való részvétele jelenleg zsákutcának tűnik, a cél márpedig az, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról.

„Sajnos a tárgyalások megrekedtek. Úgy látom, hogy tárgyalópartnereinknek az Európai Parlament politikai zsarolása miatt nincs bátorságuk további lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében” – értékelt Navracsics Tibor a hírügynökségnek.

Rovatok