Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott az MNB, két pénzügyi vállalat működési engedélye is oda lett

2024. január 10., szerda 13:52

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta az ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az AB Financial Team Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, követelésvásárlási és pénzügyi lízingtevékenységek teljes, illetve korlátozott végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét – jelentette szerdán a közleményében a jegybank.

A társaságok nem feleltek meg az alapítási és tevékenységi engedély kiadásához és a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzéséhez előírt személyi és tárgyi feltételeknek. A felügyelet elrendelte a pénzügyi vállalkozások végelszámolását. Végelszámolóként – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft.-t jelölte ki. 

Mint a felügyelet megállapította, a pénzügyi vállalkozások nem rendelkeztek a jogszabálynak megfelelő informatikai rendszerrel, illetve 2022. december 31-től belső ellenőrrel sem. Emellett a vizsgálat során nem igazolódott, hogy a társaságok eleget tesznek

az üzleti-számviteli tevékenységhez szükséges nyilvántartási rendre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Az ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. 2023. június 30-tól nem rendelkezett könyvvizsgálóval sem, továbbá nem igazolta, hogy a mindenkori vezető állású személy munkaviszony keretében látja el a társaság ügyvezetését. 

A pénzügyi vállalkozások nem tettek eleget a 2023 második és harmadik negyedévére vonatkozó adatszolgáltatási, valamint a 2022. évre vonatkozó auditált jelentési kötelezettségüknek – sorolta a határozat.

Az MNB megjegyezte, hogy az intézkedéseknek a társaságok csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra, az azokkal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell – összegezte az MTI.

Rovatok