Index Vakbarát Hírportál

Kötelező lesz feltüntetni a boltokban, ha egy termék kiszerelése kisebb lett

2024. január 10., szerda 06:49

Márciustól kötelező lesz feltüntetniük az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszer-kereskedőknek, ha az általuk árusított termékek kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett – derült ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből.

A kormány rendelete értelmében márciustól egy adott termék esetében, a 2020. január 1. és 2023. július 1. között a gyártó által gyártottakhoz képest új, kisebb kiszerelés forgalmazásának megkezdésétől számított 2 hónapig a kereskedőknek kötelező lesz feltüntetniük, hogy az érintett termék kiszerelése megváltozott.

Ez a 2023. július 1. és 2024. február 1. között forgalomba helyezett termékekre is vonatkozik. A figyelemfelhívó tájékoztatás tartalmát és formáját a kereskedelemért felelős miniszter határozza meg – tették hozzá.

Kiemelték, hogy a tájékoztatás kihelyezése elhagyható ha az új, kisebb kiszerelésű termékek mellett a korábbi kiszerelési egységeket a kereskedő továbbra is forgalmazza.

Továbbá a gyártó, vagy az első magyarországi forgalomba hozó, valamint a nagykereskedő köteles tájékoztatni az érintett termék első értékesítése alkalmával a kereskedőt a termék kiszerelésének csökkenéséről és a korábbi kiszerelési egységek esetleges kivezetéséről. Illetve erről köteles tájékoztatni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is.

A rendelet arra is kitér, hogy a kereskedő a tájékoztatás hiánya, a tájékoztatási kötelezettség megsértése esetén termékenként 1 millió forint bírságot szabhat ki a fogyasztóvédelmi hatóság.

Mint írták, ha a tájékoztatási kötelezettséggel érintett termék forgalmazását a  kereskedő 2023. július 1-jétől 2024. február 29-ig tartó időszakban kezdte meg, és a  terméket a kereskedő továbbra is forgalmazza, úgy a tájékoztatási kötelezettségének első alkalommal 2024. március 1. napján köteles eleget tenni.

Rovatok