Index Vakbarát Hírportál

A Világbank szerint új fenyegetések jelentek meg a globális növekedésben

2024. január 10., szerda 08:36

A Világbank 2,6 százalékra javította a tavalyi globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a júniusban becsült 2,1 százalékról. Az idei évvel kapcsolatos várakozásán nem változtatott, továbbra is 2,4 százalékos világgazdasági bővülést vár.

A jelentés összeállítói rámutattak: a világgazdasági növekedés üteme idén már a harmadik egymást követő évben lassul, és 2,4 százalékra süllyed, ami csaknem 0,75 százalékponttal elmarad a 2010-es évek átlagától.

A Világbank úgy véli, hogy a világgazdaság helyzete most jobb, mint egy évvel ezelőtt: csökkent a globális recesszió kockázata elsősorban az amerikai gazdaság stabilitásának köszönhetően.

A közeljövőben fokozódó geopolitikai feszültségek azonban új fenyegetéseket jelentenek a világgazdaságra nézve. A dokumentum hangsúlyozta,

Az Egyesült Államok múlt évi GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzést a júniusi 1,1 százalékról 2,5 százalékra, az ideit pedig 0,8 százalékról 1,6 százalékra változtatta a Világbank. Az eurózóna tavalyi gazdasági növekedésével kapcsolatos kilátásán nem változtattak, maradt a 0,4 százalékos bővülési várakozás, míg az ideit 1,3 százalékról 0,7 százalékra rontották.

A kínai gazdaság tavalyi növekedésére vonatkozó előrejelzést 5,6 százalékról 5,2 százalékra, az ideit 4,6 százalékról 4,5 százalékra csökkentették a jelentés összeállítói. A Világbank rámutatott arra, hogy a globális infláció jelentősen lassult tavaly, átlagosan 5,3 százalék volt. Idén várhatóan 3,7 százalék, jövőre 3,4 százalék lesz az inflációs ráta, ami továbbra is meghaladja a koronavírus-járvány előtti átlagos szintet – összegezte az MTI.

Rovatok